Na hlavný obsah

Vysoké zdanenie Slovnaftu ohrozuje investície

Spoločnosť upozorňuje na možnosť výpadku palív.

Vysoké zdanenie Slovnaftu ohrozuje investície
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovnaft upozorňuje na možnosť výpadku palív. Mimoriadne zdanenie zisku odoberie rafinérii toľko peňazí, že nebude mať na nové technológie. Tie upravujú inú než ruskú ropu. Analytici varujú aj pred ďalšími rizikami mimoriadneho zdanenia.

Zavedenie solidárneho príspevku minimálne vo výške 33 percent z nadpriemerného zisku vyplýva z nariadení Európskej únie. Slovnaft bude musieť zaplatiť ešte viac.

„Len v minulom roku sa schválila 50-percentná daň ako solidárny príspevok, plus my platíme ešte daň z príjmu a začiatkom roka je tu návrh na 70-percentné zdanenie,“ vysvetlil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Štát peniaze navyše potrebuje. Obedy zadarmo predsa len nie sú zadarmo, tak ako nie sú zadarmo ani kompenzácie cien energií.

Podľa rezortu financií ide o jeden z potrebných zdrojov na vykrytie výdavkov na energetické kompenzácie. Predmetom príspevku je len suma nad 120 percent priemerného zisku. Všetko, čo firma štandardne zarába, tak nie je predmetnom tohto príspevku. Rezort financií je presvedčený, že mimoriadne zdanenie Slovnaftu neohrozí.

„Keď nebudete investovať do prevádzky tak ako to robíme my, tak rafinéria v jednom momente môže zastať a tá odstávka potom nás všetkých vyjde veľmi draho. Tak sa môže stať, že nastane výpadok a vy neviete vtedy zásobovať trh,“ varuje Molnár. Navyše, nestabilné podnikateľské prostredie môže odradiť investorov.

Dovoz alternatívnej ropy a predraženie procesu spracovania sa podľa Molnára napokon môže premietnuť do cien palív. Analytik Radovan Potočár dodal, že investori uvidia, že podnikať na Slovensku je nebezpečné, prostredie nepredvídateľné a kedykoľvek môžu byť uvaľované nové a veľmi vysoké dane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika