Na hlavný obsah

Vznikne podvýbor europarlamentu pre verejné zdravie, odsúhlasili to europoslanci

Bude mať 30 členov.

Vznikne podvýbor europarlamentu pre verejné zdravie, odsúhlasili to europoslanci
Členovia Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) bude mať podvýbor pre verejné zdravie. Dohodli sa na tom v utorok (14. 2.) europoslanci v rámci plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Europoslanci na plenárnom zasadnutí určili príslušné zodpovednosti a počet členov nového podvýboru v rámci Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).

Podvýbor bude mať 30 členov. Bude sa zaoberať programami a špecifickými akciami v oblasti verejného zdravia, farmaceutických a kozmetických výrobkov, zdravotných aspektov bioterorizmu, záležitosťami Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Výbor ENVI zostáva zodpovedný za preskúmanie budúcich legislatívnych návrhov z tejto oblasti a hlasovanie o nich. Zoznam členov podvýboru zverejnia na marcovom zasadnutí EP.

Podvýbory sa môžu vytvárať na žiadosť existujúceho stáleho výboru a po predchádzajúcom schválení Konferenciou predsedov EP. Oblasť zodpovednosti jasne vymedzuje jeho mandát. Funkčné obdobie podvýboru sa neobmedzuje. Osobitné výbory, vyšetrovacie výbory a podvýbory nemôžu prijímať legislatívne texty.

V súčasnosti existujú v EP tri ďalšie podvýbory – pre ľudské práva a bezpečnosť a pre obranu (oba v rámci výboru pre zahraničné veci) a pre daňové záležitosti (vo výbore pre hospodárske a menové veci).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet