Na hlavný obsah

Základné školy čaká moderné vzdelávanie, sľubuje to reforma školstva

Učenie po novom si prví žiaci vyskúšajú od septembra.

Základné školy čaká moderné vzdelávanie, sľubuje to reforma školstva
Na ilustračnej snímke žiačka základnej školy. Foto: RTVS

Základné školy čaká moderné vzdelávanie. Sľubuje to reforma školstva. Deti by mali nabrať praktické zručnosti, naučiť sa komunikovať a kriticky myslieť. Po novom by si učiteľky mohli rozložiť učivo na viac rokov. Školskí odborári proti tomu spísali petíciu. Tvrdia, že reforma prinesie chaos.

Do prvého cyklu bude patriť prvý až tretí ročník. V praxi to môže znamenať, že prváci preberú len prvú časť šlabikára a tú druhú si nechajú na ďalší rok. No nestačí, ak sa čítať naučia v treťom ročníku.

Učenie by sa malo zmodernizovať. Obsah, teda to, čo sa deti budú učiť, si učitelia vytvoria sami. Predmety môžu aj prepájať. No keďže každá škola to bude mať nastavené po svojom, obávajú sa chaosu.

„Pokiaľ sa bude rodina sťahovať z jedného mesta do druhého a v treťom, resp. vo štvrtom ročníku to učivo bude už prebrané. Dieťa príde do piateho ročníka, ale to ešte nemal prebrané, v tom vidím problém,“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pred rovnakú úlohu už raz postavení boli a zopakovať si to mnohí nechcú. „Keď sme mali reformu v roku 2009, celý obsah učiva aj reformy robili učitelia. Už vtedy to dopadlo podľa mňa veľmi zle. Hodilo sa to na učiteľov,“ spomína Erika Drgoňová zo Združenia základných škôl Slovenska.

Za učiteľmi stoja aj školskí odborári

Za učiteľmi stoja aj školskí odborári. Hoci sa zúčastnili viacerých rokovaní, tvrdia, že ich návrhy nik nevypočul. Žiadajú, aby obsah vzdelávania naďalej určoval štát a chcú zachovať ročníky.

Minister školstva hovorí, že zmeny sa riadne prediskutovali. Na reforme pracovalo počas dvoch rokov 300 odborníkov. Pripomienkovať ju mohla aj verejnosť a učitelia. Na vládu by mala ísť na jar, do škôl v roku 2026.

„V maximálnej intenzívnej miere nielenže teraz komunikujeme, ale ďalej budeme komunikovať, lebo do plného spustenia reformy sú ešte tri roky. Do experimentálne overovanie sa zapojí 30 škôl,“ vysvetlil poverený minister školstva Ján Horecký (nom. koalície). Učenie po novom si prví žiaci vyskúšajú od septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko