Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 30 000 obetí

V troskách stále nachádzajú preživších.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 30 000 obetí
Ničivé pondelkové zemetrasenie v Turecku a Sýrii si už vyžiadalo viac ako 30 000 ľudských životov. Foto: twitter/The White Helmets

Ničivé pondelkové (6. 2.) zemetrasenie v Turecku a Sýrii si už vyžiadalo viac ako 30 000 ľudských životov. Počet doteraz zistených obetí katastrofy túto hranicu prekročil, keď v nedeľu (12. 2.) turecký Úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) informoval o 29 605 mŕtvych. V Sýrii zemetrasenie podľa poslednej aktualizovanej bilancie neprežilo viac ako 3 500 ľudí, uviedla agentúra DPA.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa a stovky následných otrasov zasiahli v pondelok juh Turecka a severozápad Sýrie. Prírodná katastrofa zrovnala so zemou nespočetné množstvo budov. Záchranári aj za medzinárodnej spolupráce stále prehľadávajú trosky domov.

Aj šesť dní po otrasoch záchranári v troskách miest nachádzali preživších, informovala agentúra Reuters. V nedeľu (12. 2.) podľa nej vyslobodili z trosiek zrútených budov v provincii Hatay štyroch ľudí, vrátane troch detí.

Nádeje na ďalších zachránených ale klesajú. V Sýrii pátranie a humanitárne operácie komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Ťažký je prístup najmä do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet