Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si doteraz vyžiadalo vyše 23 000 životov

V Sýrii pomoc komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si doteraz vyžiadalo vyše 23 000 životov
Ľudia pochovávajú na cintoríne svojich blízkych, obete pondelkového zemetrasenia, v tureckom meste Adiyaman. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych po pondelkovom zemetrasení v Sýrii a Turecku presiahol hranicu 23 000. Turecké úrady v piatok (10. 2.) večer oznámili, že si katastrofa v krajine vyžiadala najmenej 20 213 obetí, napísala agentúra Reuters. Na druhej strane hranice je podľa oficiálnych bilancií sýrskej vlády aj opozícia 3 553 mŕtvych.

Očakáva sa, že počet obetí aj naďalej porastie s tým, ako záchranári z pod sutín zrútených domov vynášajú ďalšie telá. Nádej na záchranu živých je malá, aj napriek tomu sa aj v piatok podarilo vyslobodiť niekoľko ľudí.

Po zhruba 110 hodinách v piatok libanonskí a sýrski záchranári vytiahli z trosiek v sýrskom meste Džabla ženu a dieťa, napísala agentúra Reuters, o ďalšej zhruba desiatke zachránených informovali médiá dnes dopoludnia.

Kým v Turecku bilancia mŕtvych prekonala hranicu 20 000, v Sýrii pomoc komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Ťažký je prístup najmä do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín. Sýrske štátne médiá uviedli, že k dnešnému večeru je v oblastiach kontrolovaných vládou 1 387 mŕtvych.

Opozičná organizácia Biele prilby, ktorá pôsobí v regiónoch ovládaných povstalcami, v piatok na twitteri informovala o 2 166 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet