Na hlavný obsah

Žena prežila pod troskami 170 hodín. Záchranári ju vyslobodili týždeň po zemetrasení

Nádej na prežitie znižuje aj mráz.

Žena prežila pod troskami 170 hodín. Záchranári ju vyslobodili týždeň po zemetrasení
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ The White Helmets

Týždeň po ničivom zemetrasení, ktoré si na juhovýchode Turecka a severozápade Sýrie vyžiadalo už vyše 33 000 obetí, sa v pondelok (13. 2.) záchranárom podarilo vyslobodiť z trosiek ďalšiu živú ženu. Informuje o tom agentúra AP.

Nádej na nájdenie preživších je ale podľa expertov už veľmi malá. A to aj vzhľadom na mrazivé teploty, ktoré v noci klesajú aj k mínus šiestim stupňom Celzia. Viacerí ľudia, ktorým otrasy so silou 7,8 stupňa z minulého pondelka (6. 2.) zobrali strechu nad hlavou, zostávajú stále na ulici bez prístrešia, uviedla AP.

Štyridsaťročnú ženu sa podarilo vyslobodiť po 170 hodinách v troskách päťposchodovej budovy v meste Islahiye v provincii Gaziantep. Rovnako cez víkend sa podarilo nájsť v troskách niekoľko preživších, okrem iného šesťdesiatročnú ženu v meste Besni v provincii Adiyaman či sedemmesačné dieťa a dvanásťročné dievča v provincii Hatay.

Podľa expertov citovaných agentúrou AP je ale nádej na nájdenie preživších teraz už veľmi malá. Eduardo Reinoso z Mexickej národnej autonómnej univerzity (UNAM) si myslí, že po deviatich dňoch bude už takmer nulová. Rovnaký názor má aj David Alexander z londýnskej University College London (UCL).

Podľa neho boli zrútené budovy v oblasti tak zle postavené, že sa rozsypali na veľmi malé kusy. To znižuje pravdepodobnosť vytvorenia vzduchových vreciek pre možné prežitie. Pre porušenie stavebných noriem vyšetrujú turecké úrady už vyše 130 ľudí.

Nádej na prežitie znižuje mráz

Nádej na prežitie v troskách na juhu Turecka znižujú aj mrazivé teploty. „Typická reakcia tela na hypotermiu je trasenie a to si vyžaduje kalórie. Ak ale človek nemá niekoľko dní potravu a je vystavený nízkym teplotám, podľahne podchladeniu rýchlejšie, „uviedla Stephanie Lareauová z univerzity v americkej Virgínii.

Sýrske úrady a mimovládne organizácie zatiaľ hlásia menej mŕtvych ako Turecko, asi 4 300. V Sýrii je ale pátranie po preživších aj obetiach komplikovanejšie, keďže zemetrasenie postihlo aj oblasť ovládanú povstalcami.

Zástupca generálneho tajomníka OSN Martin Griffiths, ktorý cez víkend navštívil turecko-sýrsku hranicu, uviedol, že medzinárodné spoločenstvo v pomoci ľuďom na severozápade Sýrie zlyhalo. “Ľudia na severozápade Sýrie sa právom cítia opustení, mojou povinnosťou je toto zlyhanie čo najskôr napraviť,“ citovala Griffithsa agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet