Na hlavný obsah

Ambulancie združené v Zdravite predĺžia zmluvy s VšZP aj s Dôverou

Zmluvy pôvodne platili do konca marca.

Ambulancie združené v Zdravite predĺžia zmluvy s VšZP aj s Dôverou
Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth. Foto: TASR

Ambulancie združené v Zdravite od 1. apríla predĺžia zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Potvrdil to šéf Zdravity Marián Šóth. K dohode podľa jeho slov smerujú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. So súkromnou poisťovňou Union členovia Zdravity podpísali dodatky už 1. marca.

„Dohodli sme sa s VšZP k včerajšiemu dňu, to znamená, že od 1. apríla majú jej poistenci naďalej zmluvu u poskytovateľov našej zdravotnej starostlivosti. Momentálne rokujeme aj s Dôverou,“ uviedol Šóth. Predpokladá, že v krátkej dobe sa s ňou tiež dohodnú. Pôvodné zmluvy s poisťovňami platili do konca marca.

Téme sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Dohode predchádzalo vydanie vyhlášky o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Rezort zdravotníctva v nej vyčlenil na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti o 20 percent zdrojov viac oproti roku 2022, čo predstavuje nárast o 284 miliónov eur.

„V priebehu dvoch mesiacov budeme monitorovať situáciu, akým spôsobom sa tých 20 percent pretavilo do medziročného nárastu. V prípade, že finančných zdrojov bude nedostatok, budeme musieť pristúpiť k viaczdrojovému financovaniu, a teda začať používať poplatky,“ doplnil šéf Zdravity.

Dohoda s Dôverou

Ambulancie združené ZAP sa dohodli na pokračovaní zmluvných dodatkov aj so súkromnou poisťovňou Dôvera. Potvrdila to výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová. So súkromnou zdravotnou poisťovňou Union majú zmluvy platné už od 1. februára.

„Veríme, že poisťovne využili všetky možné zdroje, tak to aj prezentovali, zároveň sa nám zmluvne zaviazali, že nám garantujú 20-percentné medziročné zvýšenie. Ak by k takému niečomu nedošlo alebo by sa javilo, že sa to nedopĺňa, tak sa opäť vrátime do rokovaní,“ priblížila Trenčanská Bedušová.

ZAP však napriek dohode nie je s konečnou úpravou dodatkov spokojný. Pre ambulantný sektor je podľa neho v sektore vyčlenené nedostatočné množstvo financií.

„Môže za to predovšetkým energetická kríza. Nevieme preto od 1. apríla garantovať, že nebude určité množstvo ambulancií, ktoré budú nútené vyberať od pacientov poplatok za spoluúčasť alebo istý energetický poplatok, aby ambulancie udržali,“ vysvetlila.

Na predĺžení zmlúv od 1. apríla sa s VšZP dohodli aj ambulancie združené v Zdravite. Jej šéf Marián Šóth potvrdil, že na podpise dodatkov na ďalší rok sa dohodli už aj s Dôverou. S Unionom zmluvy predĺžili ešte v marci.

Pôvodné zmluvy ambulancií s VšZP a Dôverou boli platné do konca marca. Dohode o ich predĺžení predchádzalo vydanie vyhlášky o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Rezort zdravotníctva v nej na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti vyčlenil o 20 percent zdrojov viac oproti roku 2022, čo predstavuje nárast o 284 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko