Na hlavný obsah

Situácia v ambulanciách je kritická, upozorňuje KDH. Premiéra vyzvali na riešenie nedostatku financií v sektore

Hnutie tvrdí, že vládou sľúbené peniaze ambulanciám neprišli.

Situácia v ambulanciách je kritická, upozorňuje KDH. Premiéra vyzvali na riešenie nedostatku financií v sektore
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mimoparlamentné KDH vyzýva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý aktuálne riadi aj rezort zdravotníctva, aby riešil nedostatok financií v ambulantnom sektore i v kúpeľnej zdravotnej starostlivosti. Informovali o tom v utorok (14. 3.) zástupcovia hnutia.

Expert KDH na zdravotníctvo Peter Stachura upozornil, že situácia v ambulantnom sektore je kritická. „Peniaze, ktoré sľúbila táto vláda aj minister a premiér Eduard Heger, že dostanú ambulancie na dofinancovanie sektora 283 miliónov, nedošli. A navýšené platby, ktoré momentálne dostávajú ambulancie, nepostačujú na vykrytie ich nákladov,“ ozrejmil.

Poukázal aj na zmluvy so zdravotnými poisťovňami, ktoré u väčšiny ambulancií platia len do konca marca. „Môže sa stať, že od 1. apríla budú musieť pacienti platiť za zdravotnú starostlivosť buď plnú sumu, alebo nekoordinované poplatky, alebo niektoré ambulancie zatvoria svoju činnosť,“ skonštatoval.

Stachura upozornil aj na vážnu situáciu v kúpeľoch, ktoré majú podľa jeho slov tiež problém „prežiť“. „Ak nechceme, aby sa z kúpeľov stali len wellnessové domy, ktoré sa nebudú starať o pacientov, alebo aby sa nesprivatizovali, treba nájsť riešenie,“ povedal.

Problémy majú aj kúpele

Podpredsedníčka Európskeho zväzu kúpeľov (ESPA) Janka Zálešáková zdôraznila, že kúpele slúžia pacientom po operáciách či vážnych ochoreniach, ktorí za ne na Slovensku nemajú náhradu.

Kritizuje, že súčasný rozpočet vyčlenený pre kúpeľnú starostlivosť vychádza z obdobia pandémie ochorenia COVID-19, keď boli kúpele zatvorené. Varuje, že kúpeľná starostlivosť sa tak môže stať nedostupnou.

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa koncom januára dohodli na dofinancovaní sektora v objeme 283 miliónov eur. Zdroje sa majú rozdeliť rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti (73 miliónov eur) a špecializovanej ambulantnej starostlivosti (210 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika