Na hlavný obsah

Bez verejného vodovodu či kanalizácie. Aj taká je realita slovenského vidieka

Vláda sľubuje masívne investície z plánu obnovy.

Bez verejného vodovodu či kanalizácie. Aj taká je realita slovenského vidieka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bez verejného vodovodu či kanalizácie. Aj taká je realita v niektorých oblastiach slovenského vidieka. Najhoršia situácia je v južných okresoch banskobystrického regiónu. Vláda sľubuje masívne investície z plánu obnovy.

V 21. storočí možno nezvyčajné, no vo viacerých obciach na juhu stredného Slovenska nič výnimočné. V dedinke Šuľa v okrese Veľký Krtíš s necelými 80 obyvateľmi nemajú ani obecnú studňu.

„Nie sú peniaze na projekty, aby takáto malá obec mohla žiadať o projekt. Máme malý rozpočet a z toho sa to jednoducho nedá,“ hovorí Marianna Marková, starostka obce Šuľa.

Oslovení obyvatelia sa však na život bez verejnej kanalizácie nesťažujú. „Kanalizáciu nemáme, ale studňu máme. Vodu máme vlastnú, vodovod vlastný, tak nie je žiaden problém,“ povedal jeden z obyvateľov obce Šuľa.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Starosta obce Lupoč Peter Tejiščák (SNS), ktorá je takisto bez verejného vodovodu, upozorňuje na riziko používania studňovej vody. „Jedna vec je nekvalitná voda. Druhá vec – vlani, keď bolo sucho, tak v studniach vody nebolo. Takže voda sa dá používať čiastočne v zime – keď neskúmame, aká je kvalita tej vody,“ uviedol.

Okresy na juhu Slovenska

Štatistikám v počte domov bez vodovodnej prípojky dominujú okresy Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca. „Bez akejkoľvek vodovodnej prípojky je 8 925 domov v spomínanom kraji, čo je absolútne najvyšší podiel spomedzi všetkých ostatných krajov Slovenskej republiky,“ uviedla Jasmína Starder, hovorkyňa Sčítania osôb, domov a bytov 2021 (SODB.

„Práve malé obce, ktoré v takýchto oblastiach prevažujú nemali zdroje na to, aby sa pripravovali a zakupovali projektovú dokumentáciu. Štát, ani tí, ktorí pripravovali programovacie obdobie s tým nerátali,“ skonštatovala sociologička Zuzana Kusá.

Vláda avizuje, že situáciu by mohli zlepšiť peniaze z plánu obnovy. „Prvé výzvy vyhlásime už v apríli – 273 miliónov eur pôjde na podporu základných škôl, na rekonštrukcie ciest, na podporu zamestnanosti, ale aj na ochranu prírody a obnoviteľné zdroje energie,“ uviedol Andrej Ďuríček, vedúci tlačového oddelenia na ministerstve regionálneho rozvoja.

Napriek neľahkým životným podmienkam sú mnohé obce bez vodovodnej infraštruktúry síce chudobné, ale s krásnym prostredím a preto sú vyhľadávaným miestom pre chalupárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny