Na hlavný obsah

Bielorusko sa stalo rukojemníkom Vladimira Putina, tvrdí Kyjev

Ide o reakciu na umiestnenie jadrových zbraní v krajine.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP

Rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku povedie k destabilizácii krajiny. Uviedol to v nedeľu (26. 3.) tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov, podľa ktorého sa Bielorusko stalo rukojemníkom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putin v sobotu (25. 3.) oznámil, že Rusko na základe dohody s Minskom rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa Putina tým Moskva reaguje na oznámenie Spojeného kráľovstva, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

„Putinove vyhlásenie o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku predstavuje krok k vnútornej destabilizácii krajiny. Maximalizuje mieru negatívneho vnímania a verejného odmietania Ruska a Putina v bieloruskej spoločnosti,“ napísal na twitteri Danilov. „Kremeľ si vzal Bielorusko za jadrového rukojemníka,“ dodal.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine označil Putinove vyhlásenie za informačnú operáciu s cieľom vyvolať obavy Západu z jadrového stretu. Podľa neho je krok „irelevantný z hľadiska rizika eskalácie smerom k jadrovej vojne, ktoré zostáva extrémne nízke“.

Analytici tiež uviedli, že Putin zrejme hľadal príležitosť na rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku už od začiatku plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

Pripomínajú tiež, že bieloruský vodca Alexandr Lukašenko ponúkol Rusku rozmiestnenie jadrových zbraní už v novembri 2021. Podľa ISW tento krok prehĺbi ruskú kontrolu nad Bieloruskom.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce východoeurópska krajina nevyslala, ale poskytla Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet