Na hlavný obsah

Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane

Dohodu s Minskom oznámil Putin.

Ruský prezident Vladimír Putin.
Ruský prezident Vladimír Putin.Foto: TASR/AP

Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane. V štátnej televízii to v sobotu (25. 3.) povedal ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu.

Podľa Putina tým Moskva neporušuje žiadne dojednania o nešírení jadrových zbraní. Reaguje na oznámenie Británie, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

„Nie je na tom nič nezvyčajné. Spojené štáty to robia už desaťročia. Už pred dlhou dobou umiestnili svoje jadrové taktické zbrane na územie spojeneckých krajín, štátov NATO, do šiestich krajín v Európe. Ak ma pamäť neklame, ide o Nemecko, Turecko, Holandsko, Belgicko, Taliansko a Grécko,“ povedal Putin.

Podľa agentúry RIA Novosti prezident v rozhovore pre televíziu Rossija 24 spresnil, že k 1. júlu v Bielorusku dokončia stavbu skladovacieho objektu pre jadrové zbrane. Pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana.

Reakcia na britské rozhodnutie

Putin tiež povedal, že Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel, ktoré môžu niesť jadrové zbrane. Pripomenul, že už skôr Bielorusko získalo komplex striel Iskander, ktoré tiež môžu niesť jadrové hlavice.

Ruský prezident uviedol, že rokoval aj na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý o umiestnenie jadrových zbraní stál. Konečné rozhodnutie vraj padlo po britskom oznámení o dodávke protitankových nábojov Ukrajine.

Putin podľa ruských agentúr poznamenal, že typ munície s ochudobneným uránom, ktorý Západ plánuje odovzdať Kyjevu, nie je zbraňou hromadného ničenia, ale „tak či onak“ vytvára rádioaktívny prach, a preto môže byť veľmi nebezpečný.

Ukrajina sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii. Západné štáty ju podporujú tiež dodávkami vojenskej techniky i munície. Viac či menej otvorené hrozby jadrovým arzenálom pritom z Moskvy zaznievajú opakovane. Napríklad vlani v septembri Putin súčasne s oznámením o čiastočnej mobilizácii pohrozil použitím jadrového arzenálu.

Pozrite si príspevok z večerných správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet