Na hlavný obsah

Boja sa, že skončia na ulici. Majú dostať niekoľkonásobne vyššie faktúry za energie

V Ruskove v sociálnych bytoch neplatí zastropovanie cien.

Boja sa, že skončia na ulici. Majú dostať niekoľkonásobne vyššie faktúry za energie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nájomníci obecných sociálnych bytov v Ruskove pri Košiciach sa boja, že skončia na ulici. Za plyn by mali platiť niekoľkonásobne viac ako doteraz. Mnohí z nich tvrdia, že faktúry jednoducho nemajú z čoho zaplatiť a byty budú musieť opustiť.

Obec vlani za plyn zaplatila približne 15-tisíc eur. Tento rok by mala platiť už po odpočítaní štátnych dotácií takmer 90-tisíc. „My sme museli tú cenu za plyn rozrátať jednotlivým nájomcom. Išli z mesačných zálohových platieb zo 44 eur na okolo 300 eur,“ vysvetlil starosta obce Ruskov Martin Smrčo.

Nájomníci obecných bytov vo všeobecnosti majú na zastropované ceny nárok. V tomto prípade môže byť problém v tom, že byty sa nachádzajú v jednej budove s lekárňou či kaderníctvom, teda s komerčnými prevádzkami.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Cenové limity v nariadení vlády sa nevzťahujú na domácnosti v nebytových domoch, ktoré sú definované ako objekty, kde je na bývanie určená menej ako polovica podlahovej plochy,“ opísal hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

„Pre overenie toho, či odberateľ spĺňa podmienky pre priame zastropovanie cien alebo energodotácie odporúčame každému odberateľovi, aby predovšetkým kontaktoval SPP priamo,“ informoval zástupca riaditeľa odb. regulácie SPP Juraj Adamica.

„Prijali sme viaceré podnety v predmetnej záležitosti od obyvateľov sociálnych nájomných bytov s podobným problémom v rámci celej Slovenskej republiky,“ dodal Igaz.

Nevýhodná cena plynu

Obec má ešte jeden problém – vlani si vysúťažila cenu plynu viac ako 184 eur za megawatthodinu. Vtedy išlo o výhodnú ponuku, keďže trhová cena sa pohybovala okolo 220 eur. V súčasnosti to už také výhodné nie je.

Starosta Ruskova sa bol informovať o možnostiach obce. Zmluva je však nevypovedateľná. „Zmena trhovej ceny nie je dôvodom na zmenu zmluvy,“ skonštatoval Adamica.

Pre vysoké ceny hrozí, že v obci skončia niektoré služby, vrátane lekárne či samotných lekárov. „Lekárom my nevieme dať momentálne inú cenu. Tí vlastne už sa momentálne vyjadrili, že končia. Že zo dňa na deň skončia,“ uviedol Smrčo.

Podobné problémy majú aj iné obce v okrese, ktoré si cenu plynu vysúťažili spoločne. Napríklad v Bohdanovciach stúpli náklady na plyn o takmer 50-tisíc, čo je desať percent obecného rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika