Na hlavný obsah

Britské a nemecké stíhačky vzlietli k ruskému lietadlu, priblížilo sa k vzdušnému priestoru Estónska

Letelo medzi Petrohradom a Kaliningradom.

Britské a nemecké stíhačky vzlietli k ruskému lietadlu, priblížilo sa k vzdušnému priestoru Estónska
Tankovacie lietadlo Iljušin IL-78. Foto: TASR

Britské a nemecké stíhačky spoločne vzlietli k ruskému lietadlu, ktoré sa priblížilo k vzdušnému priestoru Estónska. V stredu (15. 3.) o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Vyplýva to zo správy stanice CNN.

Stíhacie lietadlá britského kráľovského letectva (RAF) spolu s nemeckými stíhačkami typu Eurofighter Typhoon vzlietli v utorok (14. 3.) k ruskému lietadlu typu IL78 určenému na tankovanie paliva počas letu, ktoré neodpovedalo na výzvy estónskeho centra riadenia letovej prevádzky.

Lietadlo IL78 letelo medzi Petrohradom a ruskou enklávou Kaliningrad, ktorá sa nachádza medzi Litvou a Poľskom na pobreží Baltského mora. Hoci podobné vzlety stíhačiek patria medzi rutinné operácie Severoatlantickej aliancie (NATO), išlo o prvý prípad, keď pri eskortovaní lietadla spolupracovali aj nemecké stíhačky.

Britské a nemecké sily vykonávajú spoločnú ozbrojenú ochranu letmi nad pobaltskými štátmi, ako aj v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom v rámci misie NATO od 6. marca tohto roka.

Tri pobaltské republiky a členovia NATO Estónsko, Lotyšsko a Litva nemajú vlastné letectvo. NATO využíva základne v Ämari a litovskom Šiauliai na ochranu vzdušného priestoru nad pobaltským regiónom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet