Na hlavný obsah

Cena elektriny zostane pre domácnosti zmrazená až do roku 2027

Vláda sa na tom dohodla so Slovenskými elektrárňami.

Cena elektriny zostane pre domácnosti zmrazená až do roku 2027
Elektráreň Mochovce. Foto: TASR

Zastropované ceny elektriny budú pre domácnosti platiť až do roku 2027. Vláda sa na tom dohodla so Slovenskými elektrárňami. Informoval o tom Branislav Strýček – generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE).

Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a Slovenskými elektrárňami, a.s. podpísali zástupcovia elektrární a štátnych inštitúcií vo februári 2022 a pôvodne malo platiť do konca roka 2023.

Signatári sa v ňom zaviazali zabezpečiť slovenským domácnostiam elektrickú energiu za cenu 61,2077 eur za megawatthodinu silovej elektriny na výstupe zo Slovenských elektrární.

Téme sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Podľa nového dodatku k memorandu budú elektrárne dodávať energie pre domácnosti za bezkonkurenčnú cenu až do roku 2027. Tá bude mať mierne stúpajúcu krivku, potvrdil dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman.

Cena sa bude podľa jeho slov upravovať na základe všeobecne platných trhových indexov. Memorandum zahŕňa mechanizmy prepočtu na každý rok a ten sa bude aktuálne upravovať na základe vývoja na trhu.

„Cena pre domácnosti však bude výrazne výhodnejšia, ako by bola pri klasickom komerčnom kontrakte,“ ubezpečil minister. Memorandum predpokladá podpis implementačných zmlúv, ktoré sú pre domácnosti vo finálnom štádiu.

Ministerstvo hospodárstva zároveň začína pracovať aj na príprave dodávok elektrickej energie za zvýhodnené ceny pre ostatné kategórie odberateľov. Podľa Hirmana ide o náročnejší a citlivejší proces, pretože už bude zahŕňať otázku štátnej pomoci. „Musíme pripraviť takú implementačnú zmluvu, ktorá by v nasledujúcich mesiacoch mohla prejsť notifikačným procesom v Bruseli,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko