Na hlavný obsah

Ceny vajec lámu rekordy. Zdraželi v celej Európskej únii

Najvýraznejšie v Česku, Maďarsku a na Slovensku.

Ceny vajec lámu rekordy. Zdraželi v celej Európskej únii
Na ilustračnej snímke vajcia. Foto: RTVS

Ceny vajec lámu rekordy. Zdraželi v celej Európskej únii. Najvýraznejšie v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Symbol Veľkej noci je po novom aj symbolom zdražovania.

Pred dvoma rokmi stálo balenie desiatich vajec bežne do dvoch eur, dnes sa dvojkou cenovky iba začínajú. Bežné vajcia stoja 2,79 eura prémiovejšie už takmer štyri eurá.

Cena rástla rekordne rýchlo. Za posledný rok zdraželi o 79 percent. Zrkadlí to zvýšené náklady hydinárov.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

“Narástli ceny kŕmnych zmesí o viac ako 80 %, ceny elektriny a plynu o viac ako 400 percent,“ ozrejmil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Nárastom cien predbehli vajcia takmer všetky ostatné potraviny. Ľudia si za ne priplatia v celej EÚ. Niektorí ekonómovia ich preto označili za symbol inflácie.

“V EÚ vajcia zdraželi o 30 % avšak sú krajiny, kde vajcia išli s cenou nahor ešte výraznejšie a medzi týmito top krajinami je aj Slovensko,“ povedala Eda Sadovská, analytička WOOD & Company.

Najciteľnejšie zdraželi v Česku – o 85 percent. Ppodpísala sa pod to aj rozsiahla epidémia vtáčej chrípky. Na druhom mieste je Maďarsko s 80-percentným zdražením a o stupienok nižšie sú slovenské vajcia.

Cena môže ešte porásť

Štyri eurá za balenie vajec nemusí byť konečných. Hoci sa ich výkupná cena od januára ako-tak stabilizovala, garantovať ju do Veľkej noci hydinári nevedia.

“Ak bude nejaké zvýšenie kŕmnych zmesí ešte do Veľkej noci, budeme musieť nevyhnutne odbytové ceny zvýšiť. Čo sa týka spotrebiteľských cien, tak tie stanovujú obchodné reťazce. Tam sú bežné aj akciové ceny,“ doplnil Molnár.

“Po veľkej noci, ako je to aj pominulé roky, predpokladáme mierny pokles týchto cien,“ dodal Martin Mellen, producent vajec vo Veľkom Krtíši.

Čo hydinári do sviatkov garantujú, sú zásoby vajec. Na pravidelný vyšší dopyt pred Veľkou nocou sú pripravení. Na pultoch by tak slovenské vajcia chýbať nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko