Na hlavný obsah

Česi sa zložili na raketomet, darujú ho Ukrajine

Tento spôsob zbierky na zbrane je svetový unikát.

Česi sa zložili na raketomet, darujú ho Ukrajine
Raketomet Přemysl. Foto: RTVS

Zatiaľ čo európski lídri rokujú o vojenskej pomoci v Bruseli, v Česku sa drobní darcovia zložili na raketomet. Na tank, muníciu, či sanitky vyzbierala česká verejnosť za posledný rok 20 miliónov eur. Tento spôsob zbierky na zbrane je svetový unikát.

Přemysl nie je len historická postava ale i raketomet. O pár týždňov opustí strojárne v Poličke aj s 365 raketami typu Grad, na ktoré Česi prispeli sumou 30 miliónov korún.

„Dlho sme nevedeli ako tú zbraň pomenovať. Potom sme si v návodu na použitie prečítali, že raketomet má schopnosť na diaľku 20 kilometrov, preorať tri hektáre poľa, takže vlastne Přemysl oráč sa ponúklo. Názov sa vymyslel sám,“povedal Martin Ondráček, hovorca iniciatívy Dárek pro Putina.

O darovaní raketometu zisťovala viac redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Zbierka na zbrane vznikla spontánne v noci 24. 2. 2022 po vypuknutí invázie. Do rána na účte ukrajinskej ambasády v Prahe ktorá ju zastrešila, bolo 55 miliónov korún. Ide o jedinečnú zbierku svojho druhu.

Iniciatíva Dárek pro Putina, čo je virtuálny fiktívny e-shop na zbrane začala vlani v máji. Do dnešného dňa se podarilo vyzbierať 450 miliónov korún od viac ako 100-tisíc darcov. Robíme to aj pre Slovákov. Aby sa ten boj ktorý sa za hranicami Slovenska vedie, viedol úspešne a postupoval smerom na východ, nie západ,“ uviedol Dalibor Dědek, filantrop, zakladateľ skupiny Jablotron.

Podobná verzia zbierky sa plánuje tiež na Slovensku. S tým rozdielom, že jej výťažok poputuje na dodávku odmínovacieho stroja slovenskej výroby Božena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet