Na hlavný obsah

Český prezident prišiel do Poľska, Duda ho prijal s vojenskými poctami

K Prezidentskému palácu prišiel Pavel s manželkou Evou o 11.00 h.

Český prezident prišiel do Poľska, Duda ho prijal s vojenskými poctami
Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) víta českého prezidenta Petra Pavla počas privítacieho ceremoniálu 16. marca 2023 vo Varšave. Foto: TASR/AP

S tradičnými vojenskými poctami prijal vo štvrtok (16. 3.) českého prezidenta Petra Pavla vo Varšave jeho poľský náprotivok Andrzej Duda. K Prezidentskému palácu prišiel Pavel s manželkou Evou o 11.00 h a po spoločnom rokovaní položil veniec pri hrobe Neznámeho vojaka z poľsko-sovietskej vojny.

Stretol sa tiež s predsedníčkou Sejmu (snemu) Elžbietou Witekovou a s predsedom poľského Senátu Tomaszom Grodzkým.

Návšteva Poľska je Pavlovou druhou zahraničnou cestou po inaugurácii z minulého týždňa. Na prvej bol v pondelok (13. 3.) a v utorok (14. 3.) na Slovensku. Zatiaľ čo do Bratislavy sa prezidentský pár vybral autom, do Varšavy pre vzdialenosť priletel vládnym špeciálom.

Po príchode k Prezidentskému palácu Pavla a jeho manželku pred nastúpenou vojenskou jednotkou privítal Duda s manželkou. Súčasťou ceremoniálu boli štátne hymny oboch krajín a krátka vojenská prehliadka.

Pavel sa tiež pozdravil so zahraničnými diplomatmi. Nasledovalo stretnutie oboch prezidentských párov, súkromná schôdzka prezidentov, rokovanie národných delegácií a tlačová konferencia.

Vydal sa tam týždeň po inaugurácii

Pavel sa do Poľska vydal iba týždeň po svojej inaugurácii. Skorú cestu v prípade svojho zvolenia sľúbil už pred voľbami v reakcii na vyjadrenie svojho protikandidáta Andreja Babiša, ktorý spochybnil prípadnú českú pomoc Poľsku a Pobaltiu pri ich eventuálnom vojenskom napadnutí. Zámer navštíviť Poľsko zopakoval aj po voľbách pri stretnutí s Dudou na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Na tlačovej konferencii prezidenti povedali, že rokovali o ekonomickej spolupráci, rozvoji dopravného spojenia, chystanom summite NATO či o energetike. Duda ocenil, ako skoro Pavel po inaugurácii do Poľska dorazil. Podľa Pavla nebol vzťah oboch krajín zrejme nikdy taký dobrý ako teraz, vidí za tým aj vplyv vojny na Ukrajine, ktorá pomohla uvedomiť si cenu spolupráce.

V súvislosti s Ukrajinou pri podvečernom stretnutí s českými novinármi Pavel povedal, že Česko by sa malo aktívne zapojiť do jej povojnovej obnovy. „Tak, ako sme boli aktívni v podpore Ukrajiny pri vedení vojny, tak by sme mali byť rovnako aktívni pri jej povojnovej obnove. Predstavuje to obrovskú príležitosť nielen pre Ukrajinu, ako sa po ruskej deštruktívnej vojne postaviť na nohy, ale aj pre naše firmy,“ povedal český prezident.

Bolo podľa neho dobré mať v dohľadnej dobe načrtnutý plán obnovy pre Ukrajinu, kde by bola naznačená účasť jednotlivých krajín na rôznych projektoch. „Čím viac projektov budeme mať pripravených …, tým menej zmätkov a priestoru pre čierne diery bude,“ uviedol.

Popoludní Pavel položil za účasti čestnej vojenskej jednotky veniec pri hrobe Neznámeho vojaka. Nasledoval obed s predsedníčkou Sejmu Elžbietou Witekovou a rokovania so šéfom Senátu Grodzkým.

Český prezident sa stretol aj so skupinou krajanov pri českej ambasáde na námestí Václava Havla, mal schôdzku so zástupcami Poľsko-Československej solidarity a čaká ho ešte večera s Dudou.

V Poľsku zostane Pavel do piatku, keď sa stretne s predsedom vlády Mateuszom Morawieckým a navštívi európsku pohraničnú agentúru Frontex. Potom delegácia odletí na letisko Rieszów na východe krajiny. To od začiatku vojny na Ukrajine slúži ako prekladisko pre vojenskú pomoc, ktorú tejto krajine poskytujú západné štáty.

Prvá dáma má čiastočne separátny program. V čase rokovania Pavla v Prezidentskom paláci si s Dudovou manželkou Agátou Kornhauserovou-Dudovou pozrela Kráľovský zámok, spoločne tiež obedovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet