Na hlavný obsah

Chlapca sexuálne zneužíval takmer tri roky. Kňaz žiadal podmienku, súd mu potvrdil iný trest

Rozsudok je právoplatný.

kostol
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Takmer tri roky zneužíval 12-ročného chlapca. Kňaz, ktorý sa priznal k sexuálnemu obťažovaniu dieťaťa, žiadal od súdu podmienku. O výške trestu vo štvrtok (23. 3.) rozhodoval senát Krajského súdu v Banskej Bystrici.

V rokoch 2002 až 2005 v obci Sása vo zvolenskom okrese miestny katolícky farár sexuálne zneužíval maloletého. Chlapec sa po niekoľkých rokoch rozhodol farára udať na polícii. Prípad sa dostal až pred Okresný súd vo Zvolene. Farár Ladislav Jurčík sa pred sudcom k sexuálnemu zneužívaniu chlapca priznal.

„Je veľmi dôležité, aby v tomto prípade dieťa malo dostatočnú podporu a pocit bezpečného rodinného prostredia. Samozrejme, veľmi dôležité je vyhľadať odbornú pomoc,“ vysvetlila detská psychologička Zuzana Benková.

Prípadu sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Peter Mútňan:

Ladislav Jurčík žiadal od súdu podmienku, keďže sa stará o svoju chorú matku. Prokurátor požadoval šesťročný trest za mrežami. Okresný súd mu vymeral trest vo výške tri roky a štyri mesiace. Navyše mal poškodenému vyplatiť viac ako 24-tisíc eur. Obidvaja sa proti rozhodnutiu odvolali.

„Naša spoločnosť musí prestať tolerovať sexuálne zneužívanie maloletých detí a pristúpiť k tvrdému a nekompromisnému postihovaniu takýchto páchateľov,“ uviedol prokurátor Iván Vozár.

Po viac ako šiestich mesiacoch rozhodoval o výške trestu krajský súd. Ten zamietol odvolanie prokurátora a už bývalému kňazovi Jurčíkovi potvrdil trest – tri roky a štyri mesiace za mrežami. Rozsudok je právoplatný.

Obvinený sa pojednávania nezúčastnil. Jeho advokát nechcel rozsudok komentovať. Za posledných 30 rokov na Slovensku v katolíckej cirkvi otvorili viac ako 20 procesov v kauzách zneužívania maloletých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny