Na hlavný obsah

Ján Pavol II. ako arcibiskup vedel o zneužívaní detí kňazmi, ale tajil to

S informáciou prišla poľská televízia TVN24.

Ján Pavol II. ako arcibiskup vedel o zneužívaní detí kňazmi, ale tajil to
Na archívnej snímke z roku 1971 vtedajší kardinál Karol Wojtyla. Foto: TASR/AP

Svätý Ján Pavol II. ešte ako arcibiskup v Poľsku vedel o sexuálnom zneužívaní detí jeho podriadenými kňazmi. Snažil sa ho utajiť. S odvolaním sa na reportáž poľskej televízie TVN24 o tom v utorok (7. 3.) informovala agentúra AP.

Televízia TVN24 uviedla prípady troch kňazov, ktorých budúci pápež, vtedy arcibiskup Karol Wojtyla, v 70. rokoch minulého storočia – po tom, ako ich obvinili zo zneužívania maloletých – presúval medzi farnosťami alebo posielal do kláštora, informuje TASR.

Jedného z nich – Boleslawa Saduša – poslal do Rakúska, kde pôsobil ako farár. Wojtyla s ním udržiaval kontakt aj po tom, ako sa stal pápežom. Okrem toho bol Saduš registrovaným agentom poľskej tajnej služby s krycími menami „Kanon“ a „Brodecki“.

TVN24 uviedla, že jeho rakúski farníci dodnes nepoznajú skutočné dôvody, prečo bol poslaný do Rakúska. „Bolo nám povedané, že to bolo z dôvodu nedostatku kňazov a on vedel po nemecky,“ povedal jeden z farníkov, Johann Schmidl, ktorý bol zároveň Sadušovým šoférom.

Dvaja z tejto trojice kňazov, Eugeniusz Surgent a Józef Loranc, si nakoniec za zneužívanie odsedeli krátke tresty odňatia slobody, uviedla televízia TVN24, keď prezentovala výsledky svojho dva a pol roka trvajúceho pátrania. Žiadny z kňazov nebol v dôsledku svojho konania zbavený kňazstva.

Dokumenty mali slúžiť na diskreditáciu cirkvi

Televízia TVN24 citovala z dokumentov poľských tajných bezpečnostných služieb z čias komunizmu, ktoré sa snažili zdiskreditovať katolícku cirkev a mali v nej svojich informátorov.

Tieto dokumenty sa nachádzajú v archívoch štátneho Ústavu pamäti národa.
Vyšetrovanie televízie TVN24 na základe svojich zistení dospelo k záveru, že Wojtyla nepochybne vedel o pedofilných kňazoch vo svojej arcidiecéze. Snažil sa ho utajiť.

Vo vysielaní TVN24 vystúpil aj novinár, ktorý písal o prípadoch zneužívania kňazmi v krakovskej diecéze. Tvrdil, že Wojtyla reagoval v súlade s vtedajšími postupmi katolíckej cirkvi.

Dominikánsky mních Pawel Gužyňski v utorok pre TVN24 povedal, že dané zistenia postupne povedú k „dekonštrukcii obrazu Jána Pavla II., na ktorý sme boli doteraz zvyknutí“.

Pripustil, že niektorí ľudia nemusia byť pripravení vyrovnať sa s novými faktami. Gužyňski však zdôraznil, že „neexistuje znak rovnosti medzi svätorečením a úplnou absenciou chýb, dokonca zločinov, v niečom konaní“.

Je potrebný ďalší výskum

Poľskí cirkevní predstavitelia, ktorí sa starajú o ochranu mladistvých skonštatovali potrebu ďalšieho výskumu, kým bude možné Wojtylove činy „spravodlivo posúdiť“. Zdôraznili, že cirkev je pripravená vypočuť si obete zneužívania a podporiť ich.

Vyšetrovanie kanála TVN24 vyvolalo v Poľsku búrlivé reakcie: niektorí pozorovatelia ho vysmiali ako pokus ľavicových síl zničiť pamiatku Jána Pavla II.; iní požadovali, aby katolícka cirkev odhalila pravdu.

Ján Pavol II. nie je jediným pápežom, ktorý je pod drobnohľadom v súvislosti s riešením problému sexuálne „predátorských“ kňazov.

Aj jeho nástupcovi Benediktovi XVI., ktorý zastával oveľa prísnejší postoj a kvôli zneužívaniu maloletých zbavil kňazstva stovky duchovných, sa správe vypracovanej na objednávku katolíckej cirkvi v Nemecku vyčíta, že v čase, keď bol mníchovským biskupom, riešil štyri prípady pedofílie.

Obvinenia, že ako biskup nereagoval na prípady zneužívania detí kňazmi vo svojej rodnej Argentíne i v Čile, adresovali aj súčasnému pápežovi Františkovi.

Komentátori poznamenali, že hierarchia katolíckej cirkvi sa väčšinou snažila chrániť imidž inštitúcie. Tomu dávala prednosť pred potrebami obetí pedofilov z radov duchovných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet