Na hlavný obsah

Dánsko daruje miliardu dolárov do fondu pomoci Ukrajine

Najväčší podiel pôjde do vojenskej podpory.

Dánsko daruje miliardu dolárov do fondu pomoci Ukrajine
Ilustračná snímka - Dánsky parlament. Foto: TASR/AP

Dánsko zriadi v priebehu tohto roka fond na pomoc Ukrajine, do ktorého venuje miliardu dolárov (asi 931,35 miliárd eur). Oznámila to v stredu (15. 3.) vláda v Kodani s tým, že sa na tom dohodli takmer všetky dánske parlamentné strany. Vyplýva to zo správy agentúry AFP.

„Vláda súhlasila so zriadením fondu pre Ukrajinu s celkovým rámcom pre rok 2023 vo výške približne sedem miliárd dánskych korún (čo je v prepočte jedna miliarda dolárov),“ oznámilo dánske ministerstvo financií vo vyhlásení.

Projekt podporilo dovedna 159 zo 179 poslancov dánskeho parlamentu. Prisľúbená pomoc Kyjevu bude rozdelená do troch rôznych sfér, pričom najväčší podiel bude predstavovať vojenská podpora vo výške približne 5,4 miliardy dánskych korún (asi 725,34 miliónov eur).

Na humanitárne účely a dlhodobú obnovu Ukrajiny bude vyčlenených zhruba 1,2 miliardy korún (asi 161,18 milióna eur), zatiaľ čo 400 miliónov korún (asi 53,72 milióna eur) pôjde na podporu podnikateľských iniciatív.

Dánska vláda okrem toho v rokoch 2024-2027 vyčlení finančné prostriedky na pokrytie nákladov na nahradenie vojenskej pomoci poskytnutej Ukrajine v rokoch 2022 a 2023, uviedol kabinet v Kodani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet