Na hlavný obsah

Do konca marca je možné zmeniť dodávateľov elektriny či plynu

Robiť zmeny sa však neoplatí každému.

Do konca marca je možné zmeniť dodávateľov elektriny či plynu
Na ilustračnej snímke práčka. Foto: RTVS

Do konca marca je možné zmeniť dodávateľov elektriny či plynu. Alebo prestať nakupovať energie za štátom regulované ceny. Týka sa to zraniteľných odberateľov, ktorými sú najmä domácnosti. Robiť zmeny sa však neoplatí každému.

Dodávatelia energií potrebujú do konca marca vedieť, koľko budú mať na budúci rok odberateľov. A koľkí z nich budú mať záujem o štátom regulovanú cenu. Zmeny začnú platiť od nového roka.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

“Zákazník, ktorý chce zmeniť dodávateľa, musí požiadať svojho súčasného dodávateľa o ukončenie zmluvy do 31. marca 2023. Tento dodávateľ mu potom dodáva elektrinu alebo plyn počas celého roka do 31. decembra 2023,“ uviedol Ondrej Šebesta, hovorca Slovenského plynárenského priemyslu.

To isté platí aj keď niekto chce energie za štátom regulované ceny alebo naopak, ak chce prejsť na ceny trhové. Odporúčanie analytika je jednoznačné. Pri prudkých výkyvoch cien energií by domácnosti v regulovanom segmente nemali nič meniť.

Memorandum nie je záväzné pre budúci rok

Tento rok ich chráni memorandum o zvýhodnených dodávkach elektriny, ktoré so Slovenskými elektrárňami podpísala vláda. To však záväzné pre budúci rok zatiaľ nie je.

“Tento rok majú domácnosti rovnaké ceny, čo sa týka silovej zložky, ako minulý rok. Toto memorandum hovorí aj o roku 2024. Zatiaľ nie je právne ukotvené, či sa bude memorandum uplatňovať aj v roku 2024,“ ozrejmil Radovan Potočár, analytik Energie-portal.sk.

“Pokiaľ bude pre rok 2024 platiť opatrenie uvedené v memorande, tak ako je to dnes, pre domácnosti bude bezpečnejšie ostať v regulovanom segmente,“ dodala Jana Ambrošová, predsedníčka Združenia dodávateľov energií.

Rezortu hospodárstva sa RTVS spýtala, či bude memorandum s elektrárňami platiť aj na budúci rok. Bez tejto informácie sa odberatelia nebudú vedieť rozhodnúť. Do uzávierky RTVS odpoveď nedostala. Tí, ktorí nechcú zmeny, nemusia robiť nič. Ich zmluvy budú plynulo pokračovať ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko