Na hlavný obsah

Dolná snemovňa britského parlamentu schválila kľúčovú časť pobrexitovej dohody

Dohoda sa týka Severného Írska.

Dolná snemovňa britského parlamentu schválila kľúčovú časť pobrexitovej dohody
Na snímke vlajky Európskej únie a Veľkej Británie. Foto: ČTK/DPA/Malte Ossowski/SVEN SIMON

Dolná snemovňa britského parlamentu v stredu (22. 3.) podľa očakávania schválila kľúčovú časť dohody o novom usporiadaní Severného Írska po brexite. Londýn sa na nej dohodol s Európskou úniou koncom februára.

Poslanci hlasovali v pomere 515 ku 29 za takzvanú Stormontskú brzdu, informovala agentúra Reuters.

Cieľom tohto mechanizmu je umožniť Severnému Írsku získať väčšiu kontrolu a zastaviť uplatňovanie zákonov EÚ, ak o to požiada tretina zákonodarcov v regionálnom parlamente.

Britskému premiérovi Rišovi Sunakovi sa podarilo presadiť kľúčový prvok prepracovanej dohody o Severnom Írsku. A to aj napriek tomu, že nemal podporu najväčšej unionistickej strany v provincii a niektorých zákonodarcov.

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) predtým oznámila, že bude hlasovať proti Stormontskej brzde. Podľa nej totiž „nerieši v plnej miere niektoré problémy“. Okrem nich mechanizmus nepodporili ani konzervatívni euroskeptici z ERG a Sunakovi predchodcovia Boris Johnson a Liz Trussová. Celkovo 22 konzervatívcov nedalo svoj hlas kľúčovému prvku opätovne prerokovanej dohody.

Brzda umožňuje Británii zabrániť uplatňovaniu nových zákonov EÚ na tovar v Severnom Írsku, ak o to požiada tretina zákonodarcov v zákonodarnom zbore provincie. ERG označila toto opatrenie za „prakticky neuskutočniteľné“ a DUP sa sťažovala, že sa nevzťahuje na existujúce právne predpisy EÚ.

DUP už niekoľko mesiacov bojkotuje miestnu samosprávu pre svoj nesúhlas s režimom po brexite, ktorý sa zaviedol v roku 2021. Ten v podstate vytvoril colnú hranicu medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva, aby po odchode Británie z EÚ nebolo potrebné obnoviť hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Dohoda má pomôcť podnikom

Jedným z hlavných cieľov novej dohody je ukončiť bojkot DUP a obnoviť systém regionálnej vlády, ktorý sa zakladá na spolupráci medzi dvoma hlavnými politickými tábormi, unionistami a republikánmi.

Dohoda má pomôcť podnikom a zároveň riešiť obavy unionistov zmiernením prekážok vývozu tovaru z Anglicka, Walesu a Škótska do Severného Írska. Zároveň by posilnila vplyv severoírskych zákonodarcov na podobu obchodného režimu. Vyjednal ju Sunak. Vo funkcii je od októbra, po tom, ako bývalá Johnsonova vláda pohrozila odstúpením od pôvodnej dohody, ktorú uzavrela s EÚ.

Severoírski unionisti uviedli, že budú pokračovať v rozhovoroch s vládou, aby sa pokúsili zmierniť svoje obavy. Podľa prieskumu verejnej mienky v Severnom Írsku dohodu podporuje 45 percent voličov a 17 percent je proti nej.

Líder DUP Jeffrey Donaldson však uviedol, že jeho strana sa „v tejto fáze“ nemôže vrátiť do severoírskej vlády, čo je komplikácia pre Sunakov kabinet, ktorý chce, aby sa začal znovu schádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet