Na hlavný obsah

EÚ a europoslanci sa zhodli na zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov energie. Bude to viac ako 40 percent

Doterajší záväzok bol 32 percent.

EÚ a europoslanci sa zhodli na zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov energie. Bude to viac ako 40 percent
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala v roku 2030 produkovať 42,5 percenta celkovej spotreby energie z obnoviteľných zdrojov. Zhodli sa na tom vo štvrtok (30. 3.) nadránom zástupcovia členských štátov a Európskeho parlamentu, ktorých dohoda zvýšila doterajší záväzok z 32 percent.

Záväzok sa týka Únie ako celku, mnoho členských krajín má národné ciele výrazne nižšie. Smernica o obnoviteľných zdrojoch je súčasťou balíka návrhov, ktoré majú prispieť k výraznému zníženiu emisií skleníkových plynov do konca desaťročia.

Aby pravidlá začali platiť, musí dohodu potvrdiť plénum europarlamentu a Rada EÚ zastupujúce členské krajiny.

Pôvodný návrh Európskej komisie počítal so zvýšením podielu solárnej, veternej či vodnej energie na 40 percent, v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a v snahe zbaviť sa fosílnych zdrojov dodávaných Moskvou Brusel zvýšil navrhnutý cieľ na 45 percent.

Časť krajín však presadzovala pôvodný záväzok a vyjednávači sa nakoniec zhodli na kompromisnom variante.

Únijné krajiny si na jeho základe budú musieť vybrať, či do roku 2030 zvýšia podiel obnoviteľných zdrojov v doprave na 29 percent, alebo obmedzia intenzitu skleníkových plynov produkovaných ich využitím v doprave o 14,5 percenta. Priemysel by mal zvyšovať podiel obnoviteľných zdrojov o 1,6 percenta ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet