Na hlavný obsah

EÚ chce, aby od roku 2028 boli všetky nové budovy bezemisné

Zhodli sa na tom europoslanci.

EÚ chce, aby od roku 2028 boli všetky nové budovy bezemisné
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Europoslanci v stredu (15. 3.) prijali návrh nových opatrení, ktoré majú v Európskej únii podporiť renováciu budov. Všetky nové budovy by od roku 2028 mali byť podľa návrhu bezemisné a niektoré súčasné budovy by museli prejsť renováciou. O finálne znenie legislatívy zatiaľ nejde, o tom bude Európsky parlament (EP) rokovať s členskými štátmi.

Cieľom navrhovanej revízie smernice o energetickej hospodárnosti budov je znížiť emisie, vytvoriť nové pracovné miesta, znížiť energetickú závislosť od ruských fosílnych palív aj znížiť účty za energie. Kritici však návrh odmietajú ako neprijateľný pre malé podniky a rodiny. Budovy sú v únijnom bloku podľa správy Európskej komisie (EK) zodpovedné za 40 percent spotreby energie a za 36 percent emisií skleníkových plynov.

Ak sa členské štáty zastúpené v Rade EÚ s parlamentom na aktuálnom znení dohodnú budú musieť mať všetky nové budovy od roku 2028 nulové emisie a byť vybavené solárnymi technológiami, ak to bude technicky uskutočniteľné a ekonomicky vhodné. V znení návrhu sú už teraz výnimky, napríklad pre historické budovy.

Kritici návrh označili za nereálny

Obytné budovy by podľa návrhu mali do roku 2030 dosiahnuť minimálne triedy energetickej náročnosti E, do roku 2033 potom triedy D, a to na stupnici od A do G. Písmeno G označuje 15 percent energeticky najnáročnejších budov daného členského štátu. Aj táto časť opatrenia počíta s určitými výnimkami a odloženými lehotami.

Návrh však podľa kritikov neberie dostatočný ohľad na menšie podniky a rodiny. Za nereálne označila opatrenia aj česká podpredsedníčka EP Dita Charanzová (ANO). „(V opatrení) chýbajú finančné riešenia na podporu inštalácie solárnych panelov a tiež chýbajú alternatívne zdroje v prípade zrušenia vykurovania fosílnymi palivami. Musíme si povedať, čo je naozaj reálne, aby sme svojimi rozhodnutiami finančne nezaťažili občanov, „uviedla Charanzová vo vyhlásení.

Spravodajcom za zákon je europoslanec Ciarán Cuffe z frakcie Zelených. Ten v úvodnom slove k pondelkovej (13. 3.) rozprave o návrhu argumentoval tým, že dohoda „ušetrí až 50 miliónov kubických metrov plynu ročne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet