Na hlavný obsah

Eurokomisia navrhne zmeny pre trh s elektrinou. Chce zabrániť cenovým výkyvom

Pôjde o menšie úpravy.

Eurokomisia navrhne zmeny pre trh s elektrinou. Chce zabrániť cenovým výkyvom
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Európska komisia (EK) v utorok (14. 3.) predstaví zmeny jednotného európskeho trhu s energiou, ktoré majú zabrániť opakovaniu minuloročného rekordného nárastu cien elektriny.

Predstavitelia EÚ zatiaľ uviedli, že nebudú robiť zásadné zásahy do fungovania trhu alebo tvorby cien elektriny, ale skôr menšie úpravy, ako napríklad väčšie zastúpenie zmlúv s pevnou cenou.

Európske krajiny začali hovoriť o reforme trhu vlani v lete, keď ceny plynu a s ním súvisiace ceny elektriny prudko vzrástli v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Niektoré krajiny, najmä v južnej Európe, prišli s návrhom zmeniť výpočet cien elektriny a prispôsobiť ich rastúcemu podielu obnoviteľných zdrojov energie.

Viaceré iné krajiny na čele s Nemeckom a Holandskom však hovorili len o krátkodobých výkyvoch cien a varovali pred výraznými zásahmi do dlhodobo fungujúceho trhu.

Podľa informácií, ktoré v uplynulých dňoch prenikli do médií, by návrh Komisie využíval tzv. diferenčné zmluvy, ktoré by museli predajcovia energie uzatvárať so svojimi výrobcami.

Tieto zmluvy zabezpečia pevnú cenu elektriny aj v čase výrazných výkyvov, čo bude podľa Komisie výhodné najmä pre domácnosti a podniky. Návrh by mal tiež umožniť väčšiu podporu zavádzania obnoviteľných zdrojov energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet