Na hlavný obsah

Europarlament schválil dvojicu predpisov klimatického balíka Fit for 55

Predpisy ešte musí schváliť Rada EÚ.

Europarlament schválil dvojicu predpisov klimatického balíka Fit for 55
Europoslanci v Európskom parlamente v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) schválil dvojicu právnych predpisov klimatického balíka Fit for 55. Tie okrem iného sprísnia nároky kladené na členské štáty týkajúce sa zníženia emisií v odvetviach, ktoré zatiaľ nie sú zahrnuté v systéme emisných kvót.

Miera zníženia závisí od výkonnosti ekonomík jednotlivých štátov. Druhá norma sa týka posilnenia schopnosti krajiny pohlcovať uhlíkové emisie.

Takzvané nariadenie o zdieľaní úsilia pri znižovaní emisií europoslanci prijali väčšinou 486 ku 132 hlasom. Na znení normy sa zástupca EP dohodol s členskými štátmi zastúpenými v Rade EÚ s českým predsedníctvom vlani v novembri. Než zákon nadobudne účinnosť, musí ho schváliť aj Rada.

Spravodajkyňa pre legislatívu z ľudovej frakcie (EPP) Jessica Polfjärdová po hlasovaní uviedla, že „legislatíva predstavuje v plnení klimatických cieľov EÚ obrovský krok vpred“. „Vysielame jasný signál, že program EÚ na ochranu klímy je konkurencieschopný a účinný a môže slúžiť za vzor zvyšku sveta,“ povedala europoslankyňa.

Klimatický balík Fit for 55 má za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov o aspoň 55 percent do roku 2030 a do roku 2050 urobiť z Európy prvý klimaticky neutrálny kontinent na svete.

Ciele pre uhlíkové emisie

Druhé v utorok (14. 3.) schválené opatrenie stanovuje vyššie ciele pre takzvané prepady uhlíka. Ide o uhlíkové emisie, ktoré vedia absorbovať lesy, pôda aj ďalšie krajinné prvky. Ambicióznejším cieľom členských štátov aj EP je, aby krajina vedela pohltiť ekvivalent 310 miliónov ton CO2 v roku 2030. Každá krajina sa dá podľa dohody vlastný záväzný cieľ.

Poslanci v utorok nariadenia o lesníctve a zaobchádzaní s pôdou prijali väčšinou 479 ku 132 hlasom a rovnako ako v prípade nariadenia o zdieľaní úsilia už normu schválili členské štáty koncom minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet