Na hlavný obsah

Európske krajiny vlani takmer zdvojnásobili dovoz zbraní

Prispela k tomu vojna na Ukrajine.

Európske krajiny vlani takmer zdvojnásobili dovoz zbraní
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Dovoz zbraní do Európy sa vlani v porovnaní s rokom 2021 zvýšil o 93 percent. Prispeli k tomu najmä dodávky zbraní na Ukrajinu. Uvádza to agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI).

„Invázia (na Ukrajinu) naozaj spôsobuje výrazný nárast dopytu po zbraniach v Európe, čoho ďalšie následky sa prejavia a s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k nárastu dovozu zbraní európskymi krajinami,“ uviedol pre AFP Pieter Wezeman zo SIPRI.

Ukrajina až do začiatku invázie patrila medzi nepatrných importérov zbraní, konštatuje AFP. V roku 2022 sa však rýchlo stala treťou najväčšou cieľovou stanicou na svete po Katare a Indii, dodáva táto agentúra a pripomína, že západné krajiny po spustení ruskej invázie dodávajú Kyjevu zbrane.

Dovoz do Európy sa zvýšil aj v dôsledku navýšenia výdavkov na armádu v krajinách ako Poľsko a Nórsko, uvádza SIPRI vo svojej správe. Tempo nárastu v oblasti dovozu zbraní sa má podľa tohto inštitútu aj naďalej zvyšovať.

Európske krajiny si podľa Wezemana už objednávajú alebo si plánujú objednať rôzne druhy zbraní a vybavenia vrátanie ponoriek, bojových lietadiel, dronov, protitankových striel, pušiek či radarov. Dodal, že (krajiny) sa usilujú posilniť svoje vojenské kapacitu prostredníctvom celého spektra dostupných vojenských technológií.

Import európskych krajín sa v rokoch 2018-2022 v porovnaní z predchádzajúcim päťročným obdobím zvýšil o 47 percent. Ostatné kontinenty v dovoze zaznamenali pokles. Ten bol najvýraznejší v Afrike, kde dosiahol až 40 percent.

Najviac zbraní v období 2018-2022 vyvážali Spojené štáty, na ktoré pripadalo 40 percent všetkého vývozu. Nasleduje Rusko (16 percent), Francúzsko (11 percent), Čína (päť percent) a Nemecko (štyri percentá).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet