Na hlavný obsah

Expolicajta Vorobjova, ktorý nezákonne lustroval novinárov, podmienečne prepustili

Zatiaľ však zostáva vo výkone trestu.

Expolicajta Vorobjova, ktorý nezákonne lustroval novinárov, podmienečne prepustili
Expolicajt Pavol Vorobjov (uprostred) eskortovaný do súdnej siene. Foto: RTVS

Expolicajta Pavla Vorobjova, odsúdeného v kauze Očistec na dvojročné väzenie, súd v stredu (8. 3.) podmienečne prepustil na slobodu. Zatiaľ však zostáva vo výkone trestu, keďže prokurátor podal proti rozhodnutiu sudkyne Okresného súdu Trenčín sťažnosť. Rozhodovať tak bude krajský súd.

Návrh na podmienečné prepustenie Vorbjova z výkonu trestu podal riaditeľ dubnickej väznice. Odôvodnil ho dobrým správaním, disciplínou, zapájaním sa do osvetovej činnosti vo výkone trestu a priaznivou resocializačnou prognózou.

Sudkyňa rozhodla o jeho prepustení na slobodu s trojročnou podmienkou. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť, o prípade bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

Právna zástupkyňa Vorobjova Michaela Gáborík rozhodnutie okresného súdu o prepustení víta. „Toto rozhodnutie, bohužiaľ, nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť. Nám nezostáva nič iné, len počkať si na odôvodnenie tejto sťažnosti,“ povedala obhajkyňa.

Špecializovaný trestný súd  (ŠTS) v Banskej Bystrici minulý rok v máji uznal Vorobjova vinným zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Rovnako tak aj z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Dopustil sa nezákonných lustrácií napríklad aj pri novinároch. Lustroval napríklad aj Jána Kuciaka.

Vorobjova odsúdili na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. ŠTS schválil dohodu o vine a treste. Vorobjov priznal vinu, čo bolo predpokladom na schválenie dohody o vine a treste, ako aj vzdanie sa práva na verejný proces a možnosti podať odvolanie.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Dominika Kusá:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko