Na hlavný obsah

Febiofest predstaví oceňované slovenské aj zahraničné filmy

Vrátane oscarového filmu Veľryba.

Febiofest predstaví oceňované slovenské aj zahraničné filmy
Na festivale uvedú slovenské aj zahraničné oceňované filmy. Foto: facebook/Febiofest SK

Slovenské aj zahraničné ocenené snímky uvedie jubilejný 30. ročník festivalu Febiofest. Medzinárodný filmový festival otvorí v stredu (15. 3.) v Slovenskej národnej galérii (SNG) ukrajinský film Pamfir.

Ukrajinský otec obetuje svoj život pre budúcnosť svojej rodiny. Filmom Pamfir
režisér Dmytr Sucholytkyj-Sobčuk vytvoril drsnú a vizionársku snímku, ktorá sa stala európskou senzáciou. Film sa nakrúcal tesne pred ruskou inváziou na ukrajinsko-rumunskej hranici.

„Kde sa vlastne väčšina ľudí živí pašovaním tovaru. Hlavný hrdina prichádza z Poľska, kde pracuje a zapletie sa s miestnou mafiou. Je to akčný film, kde vlastne otec bojuje s miestnymi oligarchami. Kritici hlavného hrdinu prirovnávali k Jeanovi Renovi, akoby tá energia toho herca,“ povedal programový riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

„Vzhľadom na situáciu na našich východných hraniciach, v programe máme viacero ukrajinských filmov, budeme otvárať aj zatvárať festival ukrajinskými filmami,“ pokračoval.

Súčasťou Febiofestu sú aj americké filmové trháky a zrekonštruované kultové snímky. Hneď v prvý deň uvedú film Veľryba, za ktorý dostal Oscara herec Brendan Fraser. Prvýkrát na festivale verejnosť uvidí český film Skúška umenia.

Bojujú za rovnosť žien

Febiofest dáva priestor aj snímkam v koprodukcii RTVS. Úspešné filmy z festivalu Berlinale režisérok Miry Formay a Viery Čakányovej a novinka slávneho dokumentaristu Jara Vojteka Turnus.

„Tohtoročný Oscar čelil kritike za rodovú nerovnosť – všetci piati nominanti na najlepšiu réžiu boli muži. Febiofest podporuje režisérky ženy,“ skonštatoval dokumentarista Jaro Vojtek.

Filmový maratón konči v hlavnom meste v nedeľu (19. 3.) a potom sa presunie do filmových klubov po celom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko