Na hlavný obsah

Oscara za najlepšieho herca získal Brendan Fraser, najlepšou herečkou je Michelle Yeohová

Najlepším animovaným filmom sa stal Pinocchio.

Oscara za najlepšieho herca získal Brendan Fraser, najlepšou herečkou je Michelle Yeohová
Na snímke malajzijská herečka Michelle Yeohová. Foto: TASR/AP

Brendan Fraser získal v noci na pondelok (13. 3.) cenu Oscar pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Najlepšou herečkou sa stala Michelle Yeohová. Informovala o tom agentúra AP.

Fraser, ktorý má americké i kanadské občianstvo, bol Oscarom ocenený za stvárnenie obézneho muža vo filme Veľryba (The Whale).

Malajzijčanka Yeohová sa stala prvou Ázijčankou, ktorá získala Oscara pre najlepšiu herečku, píše AP. Ocenili ju za jej rolu vo filme Všetko, všade, naraz režisérov Dana Kwana a Daniela Scheinerta.

Snímka Všetko, všade, naraz bola na 95. ročníku Oscarov nominovaná dovedna v 11 kategóriách, z ktorých zvíťazila v siedmich. Dvojica Kwan a Scheinert získala cenu v kategórii réžia.

Za tento istý film (Všetko, všade, naraz) získali Oscara i Američan vietnamského pôvodu Ke Huy Quan, ktorého ocenili ako najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe, a Američanka Jamie Lee Curtisová, ktorá sa stala najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe.

Oscara za najlepšiu kameru získal Brit James Friend za nemecký film Na západe nič nového. Tento film sa stal aj najlepším medzinárodným filmom.

Najlepším animovaným filmom sa stal Pinocchio Guillerma del Tora (Guillermo del Toro’s Pinocchio). Je to už tretí Oscar pre mexického filmára Guillerma del Tora Gómeza, pripomína na svojej webovej stránke denník El País.

Film Navaľnyj (Navalny) o ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom získal cenu v kategórií dokumentárny film.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet