Na hlavný obsah

Fidesz odmietol zriadiť vyšetrovaciu komisiu pre korupciu v justícii

S návrhom na jej zriadenie prišla maďarská opozícia.

Fidesz odmietol zriadiť vyšetrovaciu komisiu pre korupciu v justícii
Maďarský premiér Viktor Orbán a predseda Fideszu Viktor Orbán. Prime Minister Viktor Orban's pauses while delivering a speech during the final electoral rally of his Fidesz party in Szekesfehervar, Hungary, Friday, April 6, 2018. Hungarians will vote Sunday in parliamentary elections, choosing 199 lawmakers and polls expect Prime Minister Viktor Orban to win a third consecutive term and his fourth overall since 1998.(AP Photo/Darko Vojinovic) Foto: TASR/AP

Poslanci maďarského parlamentu z bloku vládnych strán Fidesz-KDNP v pondelok (6. 3.) na výbore pre spravodlivosť opäť odmietli opozičný návrh na zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá by sa zaoberala korupciou v justícii.

Opozícia chcela vyšetrovať, či korupčná kauza niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pála Völnera nemá prepojenie s vládou a s ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou. S odvolaním sa na server Telex.hu o tom informuje TASR.

Predkladatelia návrhu uviedli, že ich cieľom nebolo stanoviť trestnoprávnu zodpovednosť, pretože prokuratúra už vzniesla v uvedenej kauze obvinenia. Opoziční poslanci chceli kauzu preskúmať v „širšej perspektíve“ z hľadiska fungovania maďarskej vlády.

Völner 23. februára odmietol na Súde hlavného mesta v Budapešti obvinenia z korupcie. Štvordňové prípravné konanie v tejto korupčnej kauze sa začalo 17. februára. V rámci neho sa malo 21 obvinených osôb vyjadriť k vzneseným obvineniam.

„Nespáchal som trestný čin, väčšina obžaloby je vážne nepravdivá a nepodložená,“ vyhlásil Völner. Súd preto neprijal návrh obžaloby. V prípade priznania spáchania trestného činu navrhovala odsúdenie na osem rokov väzenia. Tiež aj pokutu 25 miliónov forintov (takmer 65 400 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet