Na hlavný obsah

Francúzska vláda chce schváliť dôchodkovú reformu bez súhlasu parlamentu

Zákon má okrem iného zvýšiť vek odchodu do dôchodku.

Francúzska vláda chce schváliť dôchodkovú reformu bez súhlasu parlamentu
Elyzejský palác ajeho nádvorie na ilustračnej snímke. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda použije článok 49.3 ústavy a príjme dôchodkovú reformu bez hlasovania poslancov. Túto informáciu francúzskej tlači potvrdil Elyzejský palác, uviedla agentúra Reuters. Blok prezidenta Emmanuela Macrona nemá v dolnej komore parlamentu väčšinu.

Krok veľmi kritizuje opozícia. Schválenie zákona teraz môžu poslanci zvrátiť len vyjadrením nedôvery vláde. Opozícia má ale len malú šancu na úspech, pretože takýto návrh nepodporia pravicoví Republikáni (LR). Sporná reforma, proti ktorej odbory organizujú od januára masívne protesty, tak po dnešnom schválení Senátom smeruje k definitívnemu prijatiu.

Zdroj: Reuters

Premiérka Borneová oznámila postup vlády za hlasného protestu z opozičných lavíc. „Nemôžeme dať do stávky budúcnosť našich dôchodkov a táto reforma je nevyhnutná,“ povedala premiérka, podľa ktorej kabinet nechcel riskovať, že poslanci nakoniec reformu neschvália.

Podľa nej vláda dlho rokovala s odbormi o podobe návrhu, ktorý bol podľa nej dialógom so sociálnymi partnermi „obohatený, zlepšený a vždy vyvážený“. Po ohlásení aktivácie článku 49.3 bolo zasadnutie dolnej komory prerušené.

Neschválenie reformy by predstavovalo „príliš veľké finančné a ekonomické riziko“. Podľa účastníka rokovania v Elyzejskom paláci to povedal prezident Macron. „Mojím politickým záujmom by bolo hlasovať o návrhu,“ citoval prezidenta za stanicu TF1 nemenovaný účastník schôdze.

Hlasy opozičných Republikánov

Vládne zoskupenie nemá medzi poslancami väčšinu a pri hlasovaní o reforme by sa vláda musela spoľahnúť na hlasy opozičných Republikánov (LR). Medzi členmi pravicového poslaneckého klubu však nepanoval na reformu jednotný názor ani po zmenách schválených v stredu parlamentnou komisiou, ktorá vyšla v ústrety niektorým námietkam pravicových zákonodarcov.

Premiérka Borneová neskôr stanici TF1 povedala, že vláda sa „do poslednej minúty“ snažila získať väčšinu hlasov. „Konštatovali sme ale, že súčet nevychádza,“ priznala premiérka. Vládne zoskupenie nemá medzi poslancami väčšinu a pri hlasovaní o reforme by sa vláda musela spoľahnúť na hlasy opozičných Republikánov (LR).

Medzi členmi pravicového poslaneckého klubu však nepanoval na reformu jednotný názor ani po zmenách schválených v stredu parlamentnou komisiou, ktorá vyšla v ústrety niektorým námietkam pravicových zákonodarcov.

Využitím článku 49.3 môže vláda prijať zákon bez toho, aby o ňom Národné zhromaždenie hlasovalo. Vystavuje sa však možnosti, že poslanci do 24 hodín od použitia tohto ustanovenia vyvolajú hlasovanie o vyjadrení nedôvery vláde. Čas na podanie návrhu teraz majú do piatkových 15.20 h SEČ. V prípade, že návrh bude podaný, dolná komora znova zasadne.

Úmysel vyvolať hlasovanie o nedôvere už oznámila predsedníčka klubu Národné združenie (RN) Marine Le Penová, ktorá označil krok vlády za „úplný nezdar“ prezidenta Macrona, a obdobný návrh pravdepodobne predloží najmenej jeden ďalší opozičný klub.

Ľavicoví opoziční predstavitelia dnes popoludní zdôrazňovali, že krok vlády ukazuje, že Macron nemá pre svoj návrh väčšinu v parlamente ani vo francúzskej spoločnosti.

Rozhodnutie použiť článok 49 ústavy však kritizovali aj niektorí vládni poslanci. Opozícia zvažuje, že sa bude snažiť o reforme vyvolať referendum, alebo že ju napadne na orgáne, ktorý má vo Francúzsku právomoci Ústavného súdu.

Aby prijatie zákona opozícia zvrátila a vládu donútila k demisii, musí za vyslovenie nedôvery hlasovať väčšina, aspoň 289 z 577 poslancov. Predseda LR Éric Ciotti oznámil, že jeho klub žiadny návrh nepodporí, pretože nechce „zvyšovať chaos“. S týmto rozhodnutím podľa neho súhlasí veľká väčšina klubu. Bez 60 poslancov za LR nemá opozícia podľa prepočtov ČTK dostatočnú silu, aby vyslovenie nedôvery presadila.

Článok 49 ústavy

Článok 49 ústavy môže vláda použiť bez obmedzení pri návrhoch zákona, ktoré sa týkajú rozpočtu a sociálneho zabezpečenia, píše Le Monde. Ak poslanci vyslovia nedôveru vláde, zákon sa považuje za zamietnutý a vláda musí podať demisiu. V opačnom prípade sa zákon považuje za schválený dolnou komorou a kabinet môže pokračovať vo svojom mandáte.

Pozrite si fotogalériu z protestov proti dôchodkovej reforme vo francúzskych mestách:

Pred použitím článku 49.3 varovali vládu odborové centrály, ktoré proti zmenám dôchodkového systému organizujú od januára masívne demonštrácie a štrajky. Po vystúpení premiérky sa dnes popoludní zhromaždilo na Námestí Svornosti neďaleko sídla dolnej komory parlamentu niekoľko tisíc odporcov reformy, informuje stanica TF1.

Počas večera proti protestu zasahovala vodným delom a slzným plynom polícia. Protestné zhromaždenie sa uskutočnilo aj v ďalších francúzskych mestách. „Vláda ukázala, že nemá väčšinu,“ povedal o postupe kabinetu predseda odborovej konfederácie CFDT, ktorá patrí k najväčším v krajine, Laurent Berger. Vyzval na pokojné protesty.

Zákon, ktorý patrí medzi priority Macronovho druhého prezidentského mandátu, počíta s postupným zvýšením veku odchodu do dôchodku z 62 na 64 rokov, s obmedzením špeciálnych režimov a s ďalšími zásahmi, ktoré majú podľa kabinetu zaručiť udržateľnosť dôchodkového systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet