Na hlavný obsah

Hydinári upokojujú verejnosť pred Veľkou nocou: Vajec aj mäsa bude dostatok

V predsviatočnom období o ne rastie záujem.

Hydinári upokojujú verejnosť pred Veľkou nocou: Vajec aj  mäsa bude dostatok
Na snímke základné potravinárske výrobky v obchodných reťazcoch. Foto: TASR

Ponuka vajec a hydinového mäsa na slovenskom trhu pred Veľkou nocou bude dostatočná. Uviedol to v utorok (21. 3.) riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

„V období pred Veľkou nocou zaznamenávame každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach, ako aj hydinovom mäse. Aj v tomto roku očakávame na trhu dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná,“ spresnil Molnár.

Jedným dôvodov je podľa jeho slov skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia. Tie zabránili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch, na rozdiel od viacerých, aj okolitých krajín.

Upozornil, že v predsviatočnom období rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. „Očakávame, že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší. Hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa,“ podčiarkol.

Doplnil, že chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roka 2021. „Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov,“ dodal riaditeľ ÚHS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko