Ponuka vajec a hydinového mäsa na slovenskom trhu pred Veľkou nocou bude dostatočná. Uviedol to v utorok (21. 3.) riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
„V období pred Veľkou nocou zaznamenávame každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach, ako aj hydinovom mäse. Aj v tomto roku očakávame na trhu dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná,“ spresnil Molnár.
Jedným dôvodov je podľa jeho slov skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia. Tie zabránili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch, na rozdiel od viacerých, aj okolitých krajín.
Upozornil, že v predsviatočnom období rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. „Očakávame, že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší. Hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa,“ podčiarkol.
Doplnil, že chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roka 2021. „Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov,“ dodal riaditeľ ÚHS.