Na hlavný obsah

Izraelskí vojaci na Západnom brehu zastrelili troch útočiacich Palestínčanov

Palestínčania začali paľbu na ich stanovišti.

Izraelskí vojaci na Západnom brehu zastrelili troch útočiacich Palestínčanov
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izraelskí vojaci v noci na nedeľu (12. 3.) na okupovanom Západnom brehu neďaleko mesta Nábulus zastrelili troch Palestínčanov, ktorí začali paľbu na ich stanovišti. Štvrtý z útočníkov sa vzdal a zadržali ho. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na izraelskú armádu.

V Izraeli a na palestínskych územiach v poslednom čase dochádza opakovane k násilnostiam medzi oboma stranami. Podľa agentúry DPA v tomto roku prišlo o život v dôsledku palestínskych útokov 13 Izraelčanov a jedna Ukrajinka. V rovnakom období zahynulo 81 Palestínčanov, a to ako ozbrojencov, tak civilistov.

Doterajší vrchol násilností sa odohral koncom februára, keď palestínsky radikál na Západnom brehu zastrelil dvoch židovských osadníkov. Desiatky židovských osadníkov potom začali útočiť na Palestínčanov a ich domy, pričom zastrelili jedného Palestínčana a ďalších 100 zranili.

Západný breh Jordánu a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s Pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania dlhodobo usilujú. Oblasť je ale v súčasnosti domovom státisícov izraelských Židov a Izrael podľa agentúry Reuters vylučuje, že by Západný breh odovzdal Palestínčanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet