Na hlavný obsah

Juhokórejský vesmírny startup Innospace oznámil úspešný test nosnej rakety

Raketa letela štyri minúty a 33 sekúnd.

Juhokórejský vesmírny startup Innospace oznámil úspešný test nosnej rakety
Úspešný let suborbitálnej testovacej nosnej rakety HANBIT-TLV. Foto: Twitter/FronteraSpacial

Juhokórejský vesmírny startup Innospace v utorok (21. 3.) oznámil úspešný let svojej suborbitálnej testovacej nosnej rakety HANBIT-TLV. Ide o prvú vesmírnu raketu v krajine vyrobenú v civilnom sektore. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Jednostupňová hybridná raketa s ťahom 8,4 tony štartovala z vesmírneho strediska Alcantara na severe Brazílie v pondelok ráno (20. 3.) kórejského času. Motor pracoval 106 sekúnd a raketa letela štyri minúty a 33 sekúnd. Potom dopadla do brazílskych vôd. Podľa pôvodného plánu mal motor vydržať 118 sekúnd, Innospace však uviedla, že fungoval správne a udržiaval si stabilný ťah. Správne fungoval aj brazílsky navigačný systém SISNAV.

Startup Innospace sa pokúšal o štart svojej rakety od decembra minulého roka, ale pre poveternostné podmienky a technické chyby ho museli viackrát odložiť.

HANBIT-TLV je testovacím projektom pre prvý stupeň motora HANBIT-Nano. Po dokončení bude na komerčnej báze schopný vynášať do vesmíru malé satelity s celkovou hmotnosťou do 50 kilogramov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet