Na hlavný obsah

Južná Kórea odškodní občanov, ktorí vykonávali nútené práce počas japonskej okupácie

Tento krok by mohol zlepšiť vzťahy oboch krajín.

Južná Kórea odškodní občanov, ktorí vykonávali nútené práce počas japonskej okupácie
Členovia občianskych skupín protestujú proti plánu juhokórejskej vlády v otázke odškodnenia za nútené práce pred ministerstvom zahraničných vecí v Soule. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Južná Kórea odškodní občanov, ktorí museli vykonávať nútené práce počas japonskej okupácie v rokoch 1910 až 1945. Oznámil to juhokórejský minister zahraničia Potom Čin, podľa ktorého odškodné zaplatí kórejská verejná nadácia, a teda nie japonské firmy, ktoré k tomu v minulosti odsúdil kórejský najvyšší súd.

Spory týkajúce sa nútených prác už roky kalia vzťahy oboch ázijských krajín, krok Soulu by ich podľa agentúry Reuters mohol zlepšiť. Už ho privítali Tokio aj Washington.

Japonsko bolo počas druhej svetovej vojny súčasťou osi Berlín-Rím-Tokio a na okupovaných územiach spáchalo mnoho zločinov. Na nútené práce v Japonsku podľa médií nasadili státisíce Juhokórejčanov.

Juhokórejský najvyšší súd preto v roku 2018 nariadil japonským firmám Mitsubishi Heavy Industries a Nippon Steel & Sumitomo Metal odškodniť za nútené práce skupinu Juhokórejčanov, ktorá na nich podala žalobu.

Firmy ale vyplatiť peniaze odmietli a kauza prudko zhoršila vzájomné vzťahy Soulu s Tokiom. Japonsko má podľa historikov dodnes veľké problémy postaviť sa čelom k tejto súčasti svojich dejín.

Oznámený spôsob odškodnenia počíta s tým, že verejnej nadácii prispejú súkromné kórejské firmy. Podľa aktivistov za práva nútene nasadených ale takýto postup predstavuje „úplné víťazstvo Japonska“, ktoré by tak nič neplatilo.

Dobrovoľné príspevky japonských firiem

Juhokórejský minister zahraničia Čin však vyjadril presvedčenie, že Tokio nebude japonským firmám brániť v dobrovoľných príspevkoch nadácii, čo japonský minister zahraničia Jošimasa Hajaši neskôr potvrdil.

Vyjadril tiež presvedčenie, že kórejský plán pomôže obnoviť „zdravé vzťahy“ s Japonskom. „Historické“ vyhlásenie Soulu privítal aj Washington, ktorý je blízkym spojencom oboch krajín.

Japonsko tvrdí, že všetky práva na kompenzácie zrušila dohoda o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami z roku 1965. Na základe tejto dohody dostala Južná Kórea od Japonska okrem iného hospodársku pomoc vo výške 300 miliónov dolárov. Ďalších 500 miliónov dolárov dostala krajina vo forme pôžičiek.

Rozhodnutie Soulu je vnímané ako ústretový krok. Podľa Čina sú vzhľadom na vážnu medzinárodnú situáciu vzťahy oboch ázijských štátov kľúčové. „Zhoršené juhokórejsko-japonské vzťahy by nemali byť naďalej zanedbávané. Treba ukončiť tento začarovaný kruh,“ uviedol.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z japonských činiteľov uviedla, že hlavným dôvodom, prečo je z pohľadu Tokia potrebné zlepšiť vzájomné vzťahy, je nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Severná Kórea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet