Na hlavný obsah

K zvyšovaniu poplatkov pristúpili už aj v Bratislave. Niektoré narastú aj o viac ako 60 percent

Podľa primátora samosprávam vláda inú možnosť nedala.

K zvyšovaniu poplatkov pristúpili už aj v Bratislave. Niektoré narastú aj o viac ako 60 percent
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poplatky v Bratislave sa zvýšia – niektoré aj o viac ako 60 percent. Podľa primátora Matúša Valla vláda inú možnosť obciam a mestám nedala. Tvrdí, že ich systematicky oberá o zdroje. Poverený premiér Eduard Heger to odmieta.

Bratislava počíta s 55-miliónovým výpadkom v rozpočte, za ktorý podľa vedenia mesta môžu rozhodnutia vlády. Čiastočne sa ho snažia kompenzovať sériou vyšších poplatkov.

„Približne o 20 alebo 25 percent stúpnu napríklad poplatky, ktoré súvisia s úhradami v rámci mestských zariadení sociálnych služieb,“ priblížila Dagmar Schmucková, hovorkyňa hlavného mesta.

Vyšším poplatkom v hlavnom meste sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Zvýšenie poplatku sa týka všetkých zariadení pre seniorov, ktoré zriaďuje mesto. Zdražovanie sa však dotkne aj ďalších služieb. „Mestských ZUŠ, kultúrnych inštitúcii, športovísk a podobne. Aj tam dôjde k navýšeniu poplatkov,“ dodáva Schmucková.

Po jedenástich rokoch cenníky prepíše aj mestské pohrebníctvo. Ceny za pohreby sa nezmenia, ale poplatky za pohrebné miesta porastú.

„Napríklad pri urnových miestach dochádza len k miernemu navýšeniu ceny. Postupne sa tieto ceny budú zvyšovať podľa zabranej plochy. Napríklad za hrobové miesto budú ceny vyššie, v niektorých prípadoch môže prísť aj k 25-percentnému navýšeniu,“ upozorňuje Robert Kováč, riaditeľ mestskej organizácie Marianum.

Heger: Samosprávy majú viac peňazí, ako sa čakalo

Zoznam poplatkov, ktoré sa mesto rozhodlo zvýšiť, sa však nekončí. Najvýraznejší 64-percentný nárast avizuje magistrát pri dani z ubytovania. Pocítia ho tak domáci, ako aj zahraniční turisti, ktorí sa rozhodnú prespať v niektorom z bratislavských ubytovacích zariadení. Namiesto 1,70 eur za noc zaplatia takmer 2,80 eur.

„To môže byť nemilá správa hlavne pre tých turistov, ktorí prichádzajú do Bratislavy a vyhľadávajú takpovediac ekonomické ubytovanie, teda pozerajú hlavne na cenu,“ hovorí Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

Príjem z vyšších poplatkov magistrát odhaduje na štyri milióny. Do budúcnosti nevylučuje zdraženie MHD ani vyššiu daň z nehnuteľnosti. Podľa podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Božíka je Bratislava jedným z posledných miest, ktoré poplatky zvýšilo. Iné tak urobili už pred mesiacmi.

„Výpadky z hľadiska daňových bonusov a povinného zvyšovania platov priniesli výpadok 750 miliónov, čo sa štát snaží kompenzovať 228 miliónmi eur dane z príjmov právnických osôb. Je to nedostatočné,“ hovorí Božík.

„Samosprávy majú ešte viac peňazí, ako sa čakalo. To len aby boli čísla jasné. Ale ak dovolíte, tak preto, že mi ide o dobrý vzťah so samosprávami, sa ďalšieho komentáru zdržím,“ reagoval Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika