Na hlavný obsah

Kanadská polícia našla v močariskách šesť mŕtvych tiel

Môže ísť o migrantov, ktorí sa snažili prekročiť americko-kanadskú hranicu.

Kanadská polícia našla v močariskách šesť mŕtvych tiel
Ilustračná snímka kanadskej polície. Foto: Unsplash

Kanadská polícia oznámila, že vyšetruje nález šiestich mŕtvych tiel na území indiánskej komunity v močaristej oblasti v provincii Quebec, neďaleko hranice s americkým štátom New York. Zatiaľ nie je jasné, či ide o telá migrantov, ktorí sa pokúšali prekročiť americko-kanadskú hranicu, informovala agentúra AP.

Podľa policajnej správy sa prvé telo našlo vo štvrtok (30. 3.) v močarisku v kanadskom meste Akwesasne. Polícia sa snaží identifikovať obete a tiež určiť ich status v Kanade. Na určenie príčin smrti sa vykonávajú pitvy a toxikologické testy, informovala agentúra AFP.

Americký prezident Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau pred týždňom oznámili plán na uzavretie právnej medzery, ktorá umožňuje tisícom migrantov žiadajúcich o azyl pohybovať sa medzi oboma krajinami. Táto migračná dohoda, ktorá uzavrela nelegálny hraničný priechod približne 105 kilometrov východne od Akwesasne, vstúpila do platnosti v sobotu (25. 3.), pripomenula agentúra AP.

Trudeau bol pod tlakom, aby zastavil prílev žiadateľov o azyl do provincie Quebec, kde má parlamentné kreslo. Žiadatelia o azyl zo Spojených štátov sem začali vo veľkom počte prichádzať cez neoficiálne hraničné priechody v roku 2017 po tom, ako vtedajší americký prezident Donald Trump sprísnil svoj prístup k migrantom.

Doteraz platilo pravidlo, že každá z krajín, ktoré majú spoločnú takmer 8 900 kilometrov dlhú hranicu, mohla vrátiť späť žiadateľov o azyl, ktorí prekročili hranicu. Neoficiálne prekročenie hranice však bolo výnimkou. Teraz budú môcť úrady vrátiť migrantov aj vtedy, ak prekročia hranicu na jednom z týchto neoficiálnych priechodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet