Na hlavný obsah

KĽDR obvinila USA zo zvyšovania napätia

Spojené štáty absolvovali s Južnou Kóreou vojenské cvičenie.

KĽDR obvinila USA zo zvyšovania napätia
Na archívnej snímke televízna obrazovka, ktorá zobrazuje odpálenie severokórejskej rakety. Foto: TASR/AP

Severokórejské ministerstvo zahraničia v utorok (7. 3.) obvinilo Spojené štáty z toho, že vojenským cvičením s Južnou Kóreou zvýšili napätie na Kórejskom polostrove. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA.

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, navyše pohrozila tým, že zostrelenie niektorej z rakiet komunistickej krajiny by bolo „vyhlásením vojny“.

Cvičenie, do ktorého sa zapojil aj bombardér B-52, podľa Pchjongjangu „zhoršilo“ situáciu. KĽDR tiež kritizovala chystané desaťdňové vojenské manévre Washingtonu a Soulu, ktoré sa začnú na budúci týždeň. Podľa dvojice spojencov ide o nácvik obrany, ktorý je potrebný v reakcii na rastúcu hrozbu zo strany Pchjongjangu.

Už cez víkend komunistická krajina Spojené štáty obvinila z kolapsu medzinárodného systému kontroly zbrojenia. Zároveň uviedla, že jej vlastné jadrové zbrane sú len spravodlivou odpoveďou s cieľom zabezpečiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove.

Kim Jo-čong potom poznamenala, že Tichý oceán nepatrí pod nadvládu USA alebo Japonska, a varovala, aby sa Spojené štáty nepokúšali zostreliť jej rakety. Ako poznamenáva Reuters, USA ani ich spojenci nikdy žiadnu severokórejskú balistickú raketu nezostrelili.

Severná Kórea vlani odpálila bezprecedentný počet rakiet, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia opakovane varovali, že sa tento rok KĽDR môže pripravovať aj na prvý test jadrového zariadenia od roku 2017.

KĽDR a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 totiž skončila prímerím, nie mierovou zmluvou. V Južnej Kórei je teraz rozmiestnených zhruba 28 500 amerických vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet