Na hlavný obsah

Košickému primátorovi sa napokon plat znižovať nebude. Naopak, zarobí viac

Odmeny si ponechali aj mestskí poslanci.

Košickému primátorovi sa napokon plat znižovať nebude. Naopak, zarobí viac
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Foto: RTVS

Plat mu chceli znížiť, napokon zarobí viac. Košický primátor Jaroslav Polaček takmer prišiel o časť mzdy. Okresať mu ju plánovali niektorí mestskí poslanci. Vraj nerieši problémy a magistrát nešetrí v čase krízy. Primátor hovorí o množstve realizovaných projektov.

Polaček mesačne zarobí takmer 7 000 eur. Z toho 2 000 eur tvorí odmena. O tej rozhodujú poslanci. Pred štyrmi rokmi mu ju schválili, teraz mu ju chceli vziať.

„Poďme najskôr prijať parkovaciu politiku, poďme prijať základné veci, ktoré mesto súrne potrebuje, poďme sa postarať o dopravný podnik mesta Košice a potom sa poďme baviť o odmenách, najprv výsledky a potom odmena,“ povedal košický mestský poslanec Marek Fedoročko.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Poslanci dodávajú, že aj primátor by si mal v čase krízy utiahnuť opasok. Sebe však svoje odmeny ponechali.

„Chápeme, že dobrý manažér má aj zarobiť, a radi by sme mu to dopriali, ak by boli splnené podmienky, ak by to fungovalo. Myslíme si, že 5 000 eur je dostatočná suma na to, aby si štatutár mohol vykonávať svoju funkciu,“ podotkol košický mestský poslanec Ladislav Lörinc.

Zrušenie odmeny považuje za útok

Primátor si myslí, že robí dosť. Poslanecký návrh na úplné zrušenie odmeny považuje za osobný a útočný. Pripomenul, že počas pandémie nižší plat poberal.

„Robím víkendy a sviatky. Hlavne je to obrovská zodpovednosť, žiť s takouto zodpovednosťou nie je jednoduché. Primátor takéhoto mesta urobí denne 100 rozhodnutí,“ skonštatoval Polaček. Návrh napokon neprešiel. Chýbali tri hlasy. 

Primátor si napokon tento rok finančne prilepší. Zvýšila sa totiž priemerná mzda v národnom hospodárstve, od ktorej sa plat primátora odvíja. Mesačne preto zarobí o 500 eur viac ako vlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny