Na hlavný obsah

Kríza okolo údajnej otravy iránskych školáčok aj naďalej narastá

V prípade má figurovať viac ako 50 škôl.

Kríza okolo údajnej otravy iránskych školáčok aj naďalej narastá
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/IranNewsUpdate1

Kríza okolo údajnej otravy iránskych školáčok aj naďalej narastá, iránsky minister vnútra oznámil, že v prípade figuruje viac ako 50 škôl. Informovala o tom agentúra AP. V posledných troch mesiacoch sa náhle respiračné ťažkosti v krajine prejavili u stoviek školáčok a niektoré museli byť hospitalizované.

Čo či kto za údajnou otravou stojí, nie je zatiaľ jasné. Znepokojení rodičia študentiek ale v posledných dňoch vyšli protestovať do ulíc Teheránu i ďalších miest.

Prvé prípady boli zaznamenané vlani v novembri v meste Kom, ktoré je významným miestom šiitského islamu. Iránski činitelia sa domnievajú, že dievčatá mohol niekto otráviť a pripisujú to nepriateľom Iránu.

Podľa najnovších správ hlásia podozrivé prípady školy v 21 z 30 iránskych provincií, pričom takmer všetky incidenty sa týkajú dievčenských škôl. Incidenty vyvolali obavy, že ide o zámerný útok, ktorého cieľom je vynútiť si zatvorenie dievčenských škôl.

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí v sobotu (4. 3.) bez ďalších podrobností uviedol, že vyšetrovatelia pri vyšetrovaní incidentov získali „podozrivé vzorky“. Minister tiež vyzval verejnosť ku pokoju a obvinil „nepriateľské médiá“ z toho, že podnecujem medzi ľudí paniku.

Podľa Vahídího bolo údajnou otravou zasiahnutých najmenej 52 škôl, iránske médiá hovoria o viac ako 60. Je medzi nimi aj najmenej jedna škola pre chlapcov.

Dlhotrvajúce protesty

Od vlaňajšieho septembra je iránske náboženské zriadenie spochybňované pri protestoch, ktoré prepukli po smrti 22-ročnej ženy kurdského pôvodu Mahsy Amínovej.

Tá zomrela, keď ju zadržala mravnostná polícia kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb, šatky, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Niektorí Iránci špekulujú, či nie sú niektoré z otráv odplatou za demonštrácie. Sociálne siete počas nich zaplavili videá, na ktorých si školáčky zvliekajú moslimský šat.

Iní sa domnievajú, že otravy sú dielom zástancov tvrdej línie, ktorí chcú napodobniť hnutie Taliban v Afganistane a militantnú islamistickú skupinu Boko Haram v Nigérii tým, že terorizujú rodičov, aby prestali posielať svoje dcéry do škôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet