Na hlavný obsah

Ku krajinám, ktoré obmedzujú používanie TikToku sa pridala aj Veľká Británia

Aplikáciu vlastní pekingská spoločnosť ByteDance.

Ku krajinám, ktoré obmedzujú používanie TikToku sa pridala aj Veľká Británia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Británia sa chystá z bezpečnostných dôvodov zakázať používanie aplikácie TikTok na vládnych zariadeniach. S odvolaním sa na oboznámené zdroje o tom informoval denník The Times.

Rovnaký krok už skôr oznámili napríklad Európska komisia či Európsky parlament, Kanada, Belgicko, Dánsko či české ministerstvá vnútra a zahraničia. Aplikáciu pre zdieľanie videí TikTok vlastní pekingská spoločnosť ByteDance.

ByteDance v roku 2020 presunula svoje sídlo do Singapuru. Snažila sa dištancovať od svojich čínskych koreňov a uviedla, že jej materská spoločnosť je registrovaná mimo Číny a väčšinovo ju vlastnia globálni inštitucionálni investori.

Ťahanice o TikTok sú súčasťou širšieho globálneho súperenia medzi Čínou a USA a ich západnými spojencami o technologickú a ekonomickú prevahu, napísala agentúra AP.

Belgická štátna bezpečnostná služba a jej centrum pre kybernetickú bezpečnosť uviedli, že aplikácia by mohla zbierať dáta užívateľov a upravovať algoritmy za účelom manipulácie s kanálom správ a obsahom. Varovali tiež bez bližších detailov, že TikTok by mohli nútiť vykonávať špionáž pre Peking.

Úrad britského premiéra Rishiho Sunaka odmietol vec komentovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet