Na hlavný obsah

Kultúrny výbor žiada legislatívu na zvýšenie ochrany novinárov

Tiež očakáva od polície dôsledné vyšetrenie vyhrážok voči Jančkárovej a ďalším.

Kultúrny výbor žiada legislatívu na zvýšenie ochrany novinárov
Na ilustračnej snímke novinári na tlačovej besede. Foto: Unsplash

Dočasne poverená vláda by mala pokračovať v prijímaní legislatívy, ktorá bude viesť k zlepšovaniu mediálneho prostredia a zvlášť k zvýšeniu ochrany novinárov. Vyzvali ju na to v schválenom uznesení členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

Vo štvrtok (16. 3.) pokračovali v zasadnutí výboru z 28. februára, ktoré zvolali v reakcii na verbálne ataky voči novinárke RTVS Marte Jančkárovej.

Výbor skonštatoval, že odsudzuje akékoľvek verbálne útoky na novinárov. „Politici a zvlášť lídri politických strán by nemali podnecovať v spoločnosti nenávisť a robiť z novinárov terče verbálnych či dokonca fyzických útokov,“ píše sa v uznesení.

Poslanci tiež žiadajú dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa o posilnenie ochrany novinárov v pripravovanej novele Trestného zákona a dodržanie časového harmonogramu legislatívneho procesu.

Zároveň žiadajú aj dočasne poverenú ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO), aby pokračovala v príprave ústavného zákona o slobode médií. Žiadajú tiež, aby predložila do parlamentu ďalšie legislatívne opatrenia na zlepšenie mediálneho prostredia.

Dôsledné vyšetrenie vyhrážok Jančkárovej

Výbor tiež očakáva od polície dôsledné vyšetrenie vyhrážok voči Jančkárovej a ďalším novinárom. Berie na vedomie rozhodnutie RTVS pridržiavať sa interných predpisov a odolávať tlaku politikov pri obsadzovaní politických diskusií.

Členovia výboru tiež odsúdili „politickú provokáciu strany Smer-SD a tiež zneužívanie RTVS v politickej kampani“. Na hlasovaní o uznesení boli prítomní poslanci bývalej koalície, ktorí ho podporili, a tiež nezaradená poslankyňa Ľubica Laššáková, ktorá sa zdržala.

Situáciu na výbore pre kultúru a média sledovala aj redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko