Na hlavný obsah

Lengvarský pred odchodom schválil usmernenie pre transrodové osoby. Zmenu pohlavia umožní bez operácie

Premiér chce dokumenty preveriť.

Lengvarský pred odchodom schválil usmernenie pre transrodové osoby. Zmenu pohlavia umožní bez operácie
Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred svojím odchodom schválil nový štandard pre transrodových ľudí. Umožní im to zapísať zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku. Bola to jedna z požiadaviek LGBT+ menšiny po útoku na Zámockej ulici.

Lengvarský po tragédii dokument pripravil, no nepodpísal. Koaliční lídri sa na ňom nezhodli. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) nepotvrdil či bývalý minister vydal štandard vo štvrtok (2. 3.). Rezort na stránke zverejnil jeho platnosť od piatka (3. 3.).

„Musíme preveriť všetky potrebné informácie, preto som si vyžiadal všetky dokumenty, ktoré boli za posledný týždeň podpísané, aby sme vedeli vyhodnotiť rozsah a dosah týchto dokumentov, takže v tomto momente to určite komentovať nebudem,“ uviedol Heger.

V piatok prezidentka Zuzana Čaputová odobrala Lengvarskému poverenie viesť ministerstvo zdravotníctva. Vedením rezortu zároveň poverila premiéra Hegera. Spolu s ním povedie rezort krízový manažment a nový tajomník ministerstva, ktorým sa má stať Michal Palkovič – doterajší podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Lengvarského koncu na ministerskej stoličke sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko