Na hlavný obsah

Prezidentka odobrala poverenie ministrovi Vladimírovi Lengvarskému viesť rezort zdravotníctva

Jeho dočasným vedením poverila Eduarda Hegera.

Prezidentka odobrala poverenie ministrovi Vladimírovi Lengvarskému viesť rezort zdravotníctva
Prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala poverenie dočasnému premiérovi SR Eduardovi Hegerovi (OĽANO) k vedeniu ministerstva zdravotníctva.

Prezidentka Zuzana Čaputová odobrala poverenie Vladimírovi Lengvarskému viesť ministerstvo zdravotníctva. Vedením rezortu zároveň poverila dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Lengvarský oznámil, že je pripravený vzdať sa svojho mandátu už v stredu (1. 3.) po rokovaní vlády. Vtedy priznal, že v niektorých oblastiach ako šéf rezortu zlyhal. O jeho výmenu však požiadal premiér Heger, čo vyplynulo z jeho štvrtkového (2. 3.) vyhlásenia. Ako dôvod na jeho výmenu uviedol nedodržiavanie termínov plánu obnovy a ďalšie pochybenia rezortu.

Prezidentke v situácii, kedy je vláda odvolaná, neumožňuje ústava vymenovať nového ministra. Preto jeho vedením poverila Eduarda Hegera. Spolu s ním povedie rezort krízový manažment a nový tajomník ministerstva, ktorým sa má stať Michal Palkovič – doterajší podpredseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Heger bude zodpovedný za riešenie plánu obnovy, ale aj samotného rezortu spolu s odborným tímom a plánom, ktorý prezidentke predstavil.

Vladimír Lengvarský nastúpil na post ministra zdravotníctva po rekonštrukcii vlády 1. apríla 2021. Svoju funkciu začal plniť počas pandémie ochorenia COVID-19. Kým riadil rezort, prešlo do platnosti viacero veľkých zákonov, medzi nimi aj reforma nemocníc.

Reagoval na zverejnené výzvy

Vladimír Lengvarský tesne pred svojím odchodom z postu ministra zdravotníctva zverejnil zoznam žiadateľov o dotácie z plánu obnovy. Medzi nich sa má rozdeliť 212 miliónov eur.

Heger v piatok povedal, že preverí všetky dokumenty, ktoré Lengvarský pred svojím odchodom podpísal. Odosielanie takejto komunikácie považuje za vysoko neštandardné. Dodal, že si chce byť istý, že všetko prebehlo „transparentne a zodpovedne“. Ak sa preukáže opak, vyvedie dôsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko