Na hlavný obsah

Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú odsúdili na 15 rokov väzenia

Súd rozhodol v jej neprítomnosti.

Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú odsúdili na 15 rokov väzenia
Na snímke líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú odsúdil bieloruský súd v pondelok (6. 3.) na 15 rokov odňatia slobody. Cichanovská na súdnom pojednávaní nebola prítomná, informovala o tom agentúra AP.

„Takto režim odmenil moju prácu za demokratické zmeny v Bielorusku,“ napísala Cichanovská na svojom twitteri. Súd ju obvinil z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu.

Súd v Minsku rozhodoval okrem Cichanovskej aj v prípade ďalších štyroch opozičných predstaviteľov, ktorí sa taktiež na pojednávaní nezúčastnili.

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch, ktoré v krajine vypukli v roku 2020 po tom, ako si bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zaistil víťazstvo v sporných voľbách. Bieloruská opozícia a západné krajiny tvrdia, že tieto voľby boli sfalšované.

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Po nevídaných masových protestoch v roku 2020 bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich.

Ďalší odsúdení

Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia. Ten je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a tiež z daňových únikov.

V Bielorusku je podľa ľudskoprávnych organizácií v súčasnosti približne 1 500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.

„Dnes na svoj rozsudok nemyslím. Myslím na tisíce nevinných ľudí, ktorí boli zadržaní a odsúdení na skutočné tresty odňatia slobody. Neprestanem, kým všetkých neprepustia,“ napísala na twitteri líderka bieloruskej opozície.

Minister Káčer rozhodnutie súdu odsúdil

Poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer odsúdil verdikt bieloruského súdu. Dodal tiež, že Slovensko bude demokraciu v Bielorusku podporovať i naďalej, informuje TASR.

„Bieloruský režim sa snaží zastrašiť opozíciu. Tú, ktorá zostala v Bielorusku, ale aj tú, ktorá sa musela presídliť do zahraničia. A dnešok, keď súd poslal Sviatlanu Cichanovskú na 15 rokov za mreže, nie je výnimkou. Slovensko bude demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej,“ napísal na svojom účte na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet