Na hlavný obsah

Liečba rakoviny jej už nezaberala. Nový liek jej však poisťovňa nepreplatí

Pacientka je odkázaná na rodinné úspory a vyhlásenú zbierku.

Liečba rakoviny jej už nezaberala. Nový liek jej však poisťovňa nepreplatí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Liek predpísaný pri ťažkých diagnózach. Napriek tomu jeho použitie zdravotná poisťovňa neschváli. Tento problém trápi mnohých pacientov. Patrí medzi nich aj matka len štvorročného syna. Pacientka je odkázaná na rodinné úspory a vyhlásenú zbierku.

“Mne sa narodil malý a po šestonedelí mi prsník tak sčervenal a potom si mysleli, že to mám zápal, lebo ja som mala ťažký pôrod, ale nakoniec sa zistilo, že je to rakovina,“ uviedla Katarína Horváthová, onkologická pacientka.

Lieku predpisovanému pri ťažkých diagnózach sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Chemoterapia, operácia aj ožarovanie – to všetko má za sebou pani Katarína. Keďže liečba už nezaberala, lekárka jej predpísala nový liek.

“A ten mi neschválili Som prekvapená, zhrozená, neviem sama čo mám robiť, lebo viete, keby nemám dieťa, tak je to trošku iné, ale takto máte nádej a nemáte ju,“ dodala Horváthová.

Na výnimku nesplnila kritériá

Liek je v procese kategorizácie, ako dopadne, je otázne. Z pohľadu poisťovne pacientka na výnimku na jeho úhradu, nesplnila kritériá, hoci liek predpísala lekárka.

„Súčasťou posúdenia sú aj finančné náklady. Zdravotná poisťovňa musí posúdiť aj tieto aspekty, keďže zodpovedá za primerané nakladanie so zverenými finančnými prostriedkami. V terapii na ochorenie, na ktoré trpí pani Horváthová, sa podľa oficiálnych štandardov používa aj liek, ktorý je hradený z verejného zdravotného poistenia,“ vysvetlil Branislav Cehlárik, PR manažér, zdravotná poisťovňa Dôvera.

Neudelenie výnimiek nie je na Slovensku ojedinelé. Len za posledný štvrťrok minulého roka ju nezískalo asi sedem a pol percenta žiadajúcich pacientov.

„Výnimkový režim by sa mal týkať výnimočného pacienta. Problémom na Slovensku je, že v rámci výnimiek lekári žiadajú u štandardného pacienta, aby dostal liek na štandardne schválenú indikáciu v krajinách EÚ. Získať liečbu za svoje životné úspory, či robiť verejné zbierky je veľmi nesystémové riešenie,“ ozrejmil Michal Mego, LFUK a NOÚ, odborník MZ pre klinickú onkológiu.

O tom, že mnoho pacientov siaha práve po nich, svedčia aj desiatky príbehov zverejnené cez internetové zbierkové platformy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko