Na hlavný obsah

Londýnska polícia je rasistická a homofóbna, ukázalo to nezávislé vyšetrovanie

Experti hovoria, že potrebuje reformu.

Londýnska polícia je rasistická a homofóbna, ukázalo to nezávislé vyšetrovanie
Ilustračná snímka londýnskej polície. Foto: ČTK/Sean Aidan/Eye Ubiquitous

Londýnska polícia je rasistická a homofóbna. Vyplýva to z výsledkov nezávislého vyšetrovania. Správa konštatuje, že sa otočila chrbtom k tým najzraniteľnejším – ženám a deťom. Zároveň nie je schopná postaviť sa čelom k prešľapom členov policajného zboru. Experti aj autori správy sa zhodujú, že naliehavo potrebuje reformu.

Metropolitná polícia má takmer 200-ročnú históriu, bola prvým moderným policajným zborom. Keď sa predvlani prvou ženou na jej čele stala Cressida Dicková, spustila vyšetrovanie, ktoré dnes ukazuje, že mnohé jej praktiky patria do histórie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Rozbuškou sa stal nielen únos, znásilnenie a vražda Sarah Everdovej, ktoré spáchal policajt Wayne Couzens. Polícia totiž brutálne potlačila i spomienku na ňu, ktorú zorganizovali aktivisti a verejnosť. Zoznam problémov však pokračuje. Toxické, podľa správy, totiž nie je len správanie sa policajtov voči ženám či menšinám z verejnosti, ale aj zo zboru.

Policajtky často čelia násiliu od kolegov, ak sa ohradia, označujú ich za problémové. Medzi výnimky nepatria ani ponižujúce iniciačné rituály, ktoré musia podstúpiť nováčikovia.

Vyšetrovanie viedla Louise Caseyová. Napriek tomu, že má titul barónka, pracuje ako sociálna pracovníčka. Jej záverečná správa má 360 strán. Hovorí, že okrem rasizmu, sexizmu a homofóbie má londýnska polícia aj zvyk chrániť svojich členov a popierať rozsah problémov.

Tie však po zverejnení správy ani na chvíľu verejne nepopieral súčasný šéf metropolitnej polície Mark Rowley. Hovorí, že je príšerná, vyvoláva v človeku hnev, frustráciu a hanbu. Londýnska polícia, podľa neho, posilnila oddelenie profesionálnych zásad a dochádza aj k prepúšťaniu obvinených policajtov.

Metropolitná polícia má takmer 34-tisíc dôstojníkov a zodpovedá za oblasť, v ktorej žije deväť miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál