Na hlavný obsah

Ľudia vedia o vojnovej Slovenskej republike a holokauste oveľa viac ako v minulosti

Ukázal to prieskum verejnej mienky.

Ľudia vedia o vojnovej Slovenskej republike a holokauste oveľa viac ako v minulosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia vedia o vojnovej Slovenskej republike a holokauste oveľa viac ako v minulosti. Ukázal to prieskum verejnej mienky Nadácie otvorenej spoločnosti spolu so Slovenskou akadémiou vied. Väčšina ľudí si toto obdobie spája najmä s Jozefom Tisom. Slovenský štát vyhlásili 14. marca 1939.

Prieskum ukázal, že aj naďalej pretrváva mýtus, že bývalý prezident vojnovej Slovenskej republiky Jozef Tiso zachránil mnohých židov pred deportáciou.

Povedomiu ľudí o vojnovej Slovenskej republike a holokauste sa v reportáži bližšie venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Bol to nacistický kolaborant, ktorý patril medzi najbližších politických spojencov Adolfa Hitlera,“ uviedol Ján Hlavinka, historik, Historický ústav SAV.

Prieskum tiež ukázal, že najmä mladí ľudia majú dnes o deportáciách Židov do koncentračných táborov viac informácií, ako v podobnom prieskume pred desiatimi rokmi.

„Pred desiatimi rokmi 2/3 deviatakov nevedeli povedať, koľko židov bolo deportovaných. Dnes je to už len tretina. Čiastočne tu môže pôsobiť aj to, že sa zvýšila časová dotácia pre predmet dejepis v deviatom ročníku,“ ozrejmil Fedor Blaščák, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

Podľa sociologičky je holokaust veľkou lekciou aj pre dnešnú spoločnosť.

„Nejde len o to spomínanie. Ide o to aby mladí ľudia videli kam až dokáže dôjsť netolerancia, nenávisť, chamtivosť a snaha nejakým spôsobom nájsť vinníka za problémy, ktoré v spoločnosti sú,“ uviedla Oľga Gyarfášová, sociologička, Inštitút pre verejné otázky.

Autorov prieskumu prekvapilo, že s popieraním holokaustu sa stretla takmer tretina jeho účastníkov. Jeho popieranie je pritom trestným činom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko