Na hlavný obsah

Ľuďom v ťažkej životnej situácii môže pomôcť osobný bankrot. Mnohí však túto možnosť využiť nevedia

Rezort spravodlivosti chce zmeniť pravidlá.

Ľuďom v ťažkej životnej situácii môže pomôcť osobný bankrot. Mnohí však túto možnosť využiť nevedia
Centrum právnej pomoci. Foto: RTVS

O možnosti osobného bankrotu sa minulý rok zaujímali desaťtisíce ľudí. Napriek tomu, že sú mnohí v ťažkej životnej situácii, túto možnosť využiť nevedia. Ministerstvo spravodlivosti to chce zmeniť.

Pre zdravotné problémy prišla pani Silvia o prácu a ďalšiu, ktorú by dokázala robiť, si už nenašla. Skončila na invalidnom dôchodku. Ten jej však nestačil. „Nevládala som splácať moju pôžičku, potom mi narastala aj dlžoba na nemocenskom a bola som z toho veľmi zúfalá,“ vysvetlila pani Silvia.

Aby si finančne prilepšila, začala predávať Nota bene a osobný bankrot cez Centrum právnej pomoci jej poradila sociálna pracovníčka.

O podmienkach osobného bankrotu informoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Takýchto prípadov je u nás celkom dosť. Ľudia prichádzajú, pretože keď sa zamestnajú u bežných zamestnávateľov, tak z hľadiska toho, že majú veľa exekúcií, sa im z platu strháva veľká čiastka. U nás si môžu zarobiť na základné životné potreby,“ povedala Belinda Fulierová, koordinátorka sociálnych pracovníkov v Nota bene.

Najviac ľudí, ktorí sa obrátili na Centrum právnej pomoci, sa zaujímalo o osobný bankrot. Napríklad vlani ich bolo takmer 100-tisíc.

„Nie všetci ľudia, ktorí sa zaujímajú o osobný bankrot, spĺňajú niektorú z podmienok. Najčastejšie je to podmienka, že musia mať najmenej teda jeden rok exekúciu, alebo iné vykonávacie konanie,“ priblížila Zuzana Števulová, riaditeľka Centra právnej pomoci.

Dostupnejšia pomoc?

Ďalším dôvodom, prečo podmienky na bankrot nespĺňajú, je to, že majú vyšší príjem, ako je hranica materiálnej núdze. Tá je dnes 1,6-násobkom sumy životného minima, čiže približne 375 eur.

„Je to veľmi nízka suma a stále menej ľudí, žiaľ, spĺňa túto podmienku, aby sa mohli stať klientom nášho centra. Preto ideme zvyšovať tieto sumy, aby sme vedeli poskytnúť pomoc čo najširšiemu okruhu ľudí, ktorí sú na to odkázaní,“ ozrejmila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner.

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu zákona o poskytovaní právnej pomoci v materiálnej núdzi. Predbežne navrhujú zvýšiť hranicu materiálnej núdze na 1,8-násobok životného minima.

„Keď je človek zúfalý a nevie čo najskôr a nedokáže splácať svoje dlhy, tak by nemal váhať a obrátiť sa na túto inštitúciu a ísť do toho. Aj keď to dá veľa práce. Človek sa dobre cíti a je to oveľa lepšie,“ hovorí pani Silvia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko